Τι θέλει η κυβέρνηση, τι υποστηρίζουν οι θεσμοί
Οι συζητήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα κρίνουν και το μέλλον της πάγιας ρύθμισης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία. Η κυβέρνηση κατεβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να διπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων: από τις 12 που είναι σήμερα, σε 24 για όλες τις οφειλές και από 24 που είναι σήμερα σε 48 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από έκτακτη αιτία όπως ο φόρος κληρονομιάς.
Οι θεσμοί, όπως φάνηκε στις συζητήσεις που είχαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια για να συναινέσουν στην αύξηση του αριθμού των δόσεων, ζητούν να επιβληθούν αυστηρά κριτήρια ένταξης στην πάγια ρύθμιση κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.
Ο μόνιμος μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών που θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020 αλλά και το πόσο επίπονη θα γίνει η διαδικασία διατήρησης της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους περίπου 300.000 οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Ένα από τα σενάρια που πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν και ως πιθανή «συμβιβαστική» λύση προβλέπει:
- Η ρύθμιση να παραμείνει ως έχει για όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε έως και 12 δόσεις, και
- Η χορήγηση περισσότερων δόσεων (18 ή 24) να γίνεται μόνο εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές γίνουν –προς το ευνοϊκότερο- στην πάγια ρύθμιση, δεν θα αφορούν στα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα ή θα βεβαιωθούν μέσα στο 2019. Θα αφορούν μόνο στα χρέη που θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1/1/2020 και μετά. Αυτή η απόφαση ελήφθη –και θα καταστεί δημοσίως γνωστή- προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην «εγκαταλείψουν» την πληρωμή των φετινών φόρων ώστε να τις τακτοποιήσουν από τις αρχές του επόμενου έτους σε περισσότερες δόσεις.
Ο υπολογισμός του μέγιστου αριθμού δόσεων, θα γίνεται αυτόματα με κριτήριο το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς.
120 δόσεις
Εν τω μεταξύ με χαμηλές ταχύτητες προχωράει η ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως στις περίπου δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την ενεργοποίηση των νέων διορθωτικών παρεμβάσεων στη ρύθμιση των 120 δόσεων (μειωμένο επιτόκιο στο 3%, 120 δόσεις και για τις επιχειρήσεις, εφεξής αποδέσμευση μπλοκαρισμένων τραπεζικών λογαριασμών) στο ταμείο έχουν μπει λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι μειωμένο με τα στοιχεία να δείχνουν:
- Οι επικυρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 36.381. Το νούμερο αυτό αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.
- Το ποσό κεφαλαίου επικυρωμένων αιτήσεων ανέρχεται σε 308.453.395 ευρώ
- Το ποσό προσαυξήσεων επικυρωμένων/κλειστών ρυθμίσεων φθάνει σε 131.816.893 ευρώ.
- Το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό επικυρωμένων/κλειστών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 440.270.289 ευρώ.
- Μέχρι στιγμής η νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 28.793.582 ευρώ.