Η αξία της γης ακόμη είναι πολύ υψηλή και η ύπαρξη κατηρτισμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ακόμη μικρή
Ο πόλεμος των δασμών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται και οι πολιτικοί –με προεξάρχοντα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ—διακηρύσσουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όμως ποιος αλήθεια κερδίζει από την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό υπάρχει: είναι το Βιετνάμ.
Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τα εργοστάσια δεν προλαβαίνουν να δέχονται παραγγελίες, καθώς οι αμερικανικοί δασμοί αποτρέπουν τις ξένες εταιρείες από το να αναθέτουν τμήματα της παραγωγής τους στην Κίνα. Πλέον το Βιετνάμ τείνει να εκτοξευθεί στη διεθνή αγορά ως ο κύριος παραγωγός κινητών τηλεφώνων και ανταλλακτικών υψηλής τεχνολογίας.
Ωστόσο, χρειάζεται να καλυφθεί ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι να φθάσει το Βιετνάμ τα επίπεδα παραγωγής της Κίνας, όπως εξηγεί ο Βου Χούου Τανγκ, ιδιοκτήτης της Bac Viet Technology, που σήμερα κατασκευάζει πλαστικά στοιχεία των εκτυπωτών της Canon, τα μουσικά όργανα της Korg και μεγάλα τμήματα της παραγωγής των μοντέλων κινητών τηλεφώνων της Samsung. «Η αγορά του Βιετνάμ είναι ακόμη πολύ μικρή για να απορροφήσει την παραγωγή και να δημιουργήσει νέα εργοστάσια», εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως ακόμη είναι κατά 5-10% πιο ακριβή η εξασφάλιση πρώτων υλών εν σχέσει με την Κίνα.
Ένας φαύλος κύκλος, που όμως αναμένεται να ανατραπεί, δεδομένου ότι η Apple έχει δείξει πρόθεση να συνεργασθεί με τη Samsung και να παράγει τα νέα iPhone στο Βιετνάμ. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναβάθμιζε ποιοτικά τη βιομηχανία της χώρας, ανοίγοντάς της διάπλατα τον δρόμο για το μέλλον.
Πριν μία δεκαετία ο νοτιοκορεατικός τεχνολογικός γίγαντας της Samsung δημιούργησε το πρώτο της εργοστάσιο στο Μπακ Νίνχ του Βιετνάμ, θέλοντας να μειώσει την εξάρτηση της παραγωγής της από την Κίνα. Στο ενδιάμεσο διάστημα τα κόστη παραγωγής της στην Κίνα αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν τα έσοδα από τις πωλήσεις της έπειτα από το μποϊκοτάζ που εφάρμοσε το Πεκίνο απέναντι στα νοτιοκορεατικά προϊόντα, λόγω της ένταξης της Σεούλ στο αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ το 2017.
Μπορεί οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να μην έχουν λήξει, όμως η ανησυχία για πολλές ξένες εταιρείες δεν έχει καταλαγιάσει και οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν διαρκώς καινούργιες τοποθεσίες για φθηνότερη παραγωγή των προϊόντων τους. Και το Βιετνάμ αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο για πολλούς ξένους κολοσσούς. Η Nintendo έχει μεταφέρει την παραγωγή της κονσόλας της Switch, η ταϊβανέζικη Foxconn έχει ανακοινώσει την αγορά μεγάλων εκτάσεων για επέκτασή της στη χώρα, αλλά και οι ταϊβανέζοι συνεργάτες της Apple έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους εκεί. Ήδη στο Βιετνάμ κατασκευάζεται σχεδόν το 50% της παραγωγής της Nike και της Adidas.
Με τις νέες επενδύσεις, η κυβέρνηση της χώρας έχει αποδυθεί στην προσπάθεια να βελτιώσει τις οδικές αρτηρίες της, τους λιμένες της και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διευκολύνει τις ξένες εταιρείες.
Ωστόσο, είναι ακόμη δύσκολο να αποσπάσει η χώρα την πρωτοκαθεδρία από την Κίνα. Με 100 εκατ. πληθυσμό σε σχετικά μικρή έκταση, η αξία της γης στο Βιετνάμ ακόμη είναι πολύ υψηλή και η ύπαρξη κατηρτισμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ακόμη μικρή. Για τον λόγο τούτο δεν είναι πολλές οι ξένες εταιρείες που δηλώνουν έτοιμες να κάνουν το άλμα και να μεταφέρουν εκεί την παραγωγή τους από την Κίνα.
Και ο Τραμπ, τι κάνει; Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως το Βιετνάμ ενδέχεται ν’ αποτελέσει τον επόμενο στόχο για νέες αμερικανικές κυρώσεις. Όμως η βιετναμική κυβέρνηση δηλώνει πως επιδιώκει καλές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τιμωρώντας μάλιστα εξαγωγείς που παρανόμως προσθέτουν στις ετικέτες τους το Made in Vietnam προκειμένου να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς.
Την ίδια στιγμή κι έπειτα από την αρχική αμηχανία που δημιούργησε ο εμπορικός πόλεμος—στου οποίου το επίκεντρο βρέθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία—ο κινεζικός κολοσσός Huawei αναδιοργανώνεται και ήδη ανακοίνωσε πως δοκιμάζει ένα καινούργιο smartphone με το δικό της λειτουργικό πρόγραμμα Hongmeng, ως εναλλακτικό του λειτουργικού Android.
Την είδηση δημοσίευσε η κρατική οικονομική εφημερίδα Economic Times, η οποία ενημερώνει πως το νέο κινητό θα διατεθεί στις αγορές περί τα τέλη του έτους. Με κόστος περί τα 250 ευρώ η νέα συσκευή φιλοδοξεί να γίνει δημοφιλής στο ευρύ κοινό και να ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις.
Άραγε, αναρωτιέται κανείς στοχαζόμενος τις εξελίξεις, ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο παραγωγικές υπερδυνάμεις θα βλάψει τελικά τους καταναλωτές, ή θα δημιουργήσει νέες εναλλακτικές που μακροπρόθεσμα θα είναι ευεργετικές για όλους;