Ποινές στους πολίτες και όχι στην ανεπαρκή δημόσια διοίκηση συνεπάγεται ο αυτόματος μηχανισμός επιβολής μέτρων, σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, που θεσπίστηκε χθες με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπογράφηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή).
Η Κυβέρνηση προχώρησε χθες στην οριστικοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, που ζητούσε η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ. Έτσι, το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε τις απαραίτητες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και τις 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις, που είχαν χαρακτηρισθεί ως προαπαιτούμενες ενέργειες.
Πλέον, σε περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού ή του Προϋπολογισμού των ΔΕΚΟ ή του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ, θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις.
Στο πλαίσιο του νέου αυτόματου ελεγκτικού μηχανισμού, προβλέπεται για τα υπουργεία, που έχουν αποκλίσεις άνω του 10%, πως θα επέρχεται αυτόματη περικοπή 10% των λειτουργικών δαπανών και επιχορηγήσεων, ενώ εάν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι, αυτομάτως θα τοποθετείται επίτροπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Για τις ΔΕΚΟ, το νέο πλαίσιο προβλέπει τριμηνιαίους στόχους, μηνιαία παρακολούθηση και προκαθορισμένα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων. Αν οι Διοικήσεις των ΔΕΚΟ δεν πιάσουν στους στόχους, αυτομάτως θα τους περικόπτεται ο μισθός, ενώ εάν απωλέσουν το στόχο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, θα απομακρύνονται από τις θέσεις τους.
Στους ΟΤΑ, στην περίπτωση αποκλίσεων, το μάρμαρο θα το πληρώνει ο Δημότης. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ θα επιβλέπει τους ζημιογόνους Δήμους και θα επιβάλει σε αυτούς μέτρα εξυγίανσης με παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες. Μεταξύ άλλων, το Παρατηρητήριο θα μπορεί να επιβάλει το δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για τα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις ετησίως, όταν σήμερα το ΤΑΠ κυμαίνεται ανά Δήμο από 0,25 - 0,35 τοις χιλίοις. Μάλιστα, το αυξημένο ΤΑΠ θα επιβάλλεται στους δημότες και τις επιχειρήσεις των υπερχρεωμένων Δήμων μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του κάθε ΟΤΑ !
Πιο απλά, οι δημότες των υπερχρεωμένων δήμων ,που σήμερα πληρώνουν 35 ευρώ ΤΑΠ, ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με επιβάρυνση 350 ευρώ σε ετήσια βάση !
Ακόμη, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπεγράφη χθες, επέρχονται αλλαγές στον ειδικό λογαριασμό που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέσω του οποίου διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Πλέον, τα εμβάσματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα δίνονται σε δόσεις και θα αντιστοιχούν στις άμεσες ανάγκες εξόφλησης ομολόγων. Ακόμη, προβλέπεται πως σε περίπτωση υστερήσεως του αριθμού των ιδιωτικοποιήσεων θα λαμβάνονται μέτρα σε επίπεδο Προϋπολογισμού, ήτοι απόκλιση από τις αποκρατικοποιήσεις θα συνεπάγεται περικοπή δαπανών.