Προκειμένου να μην χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος και για προστασία των χρηστών
Τα ψηφιακά νομίσματα όπως το Libra της εταιρείας Facebook πρέπει να πληρούν «τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα», για να διασφαλίζεται, ότι δεν χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και ότι οι χρήστες του είναι προστατευμένοι, όπως ανέφερε σήμερα η ομάδα δράσης της G7.
Τα συμπεράσματα αυτά έγιναν γνωστά, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) που συναντήθηκαν στο Σαντιγί της Γαλλίας, συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τίθενται σε επίπεδο φορολόγησης από την ψηφιακή οικονομία και να προωθήσουν τα σχέδιά τους για ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο της σύνοψης της διήμερης συνεδρίασης που είδε το Reuters.
Στις συνομιλίες του Σαντιγί κυριάρχησε η ανταλλαγή απόψεων για τα σχέδια της Facebook αναφορικά με το ψηφιακό νόμισμα Libra, εν μέσω βαθύτερων ανησυχιών από φορείς χάραξης πολιτικής ότι η ισχύς που αποκτούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες καταπατούν τομείς που ανήκουν στις κυβερνήσεις, όπως η έκδοση νομίσματος.
«Όλοι είμαστε σε μια θέση όπου αναγνωρίζουμε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό στο Reuters. «Αλλά ο κόσμος θέλουν κάτι ασφαλές και φθηνό, όχι απλά φθηνό. Και η δουλειά μας είναι να σκεφθούμε και για την ασφάλεια…δημιουργείται μια αίσθηση ότι χρειάζεται να εργαστούμε από κοινού για αυτό».
Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τον φόβο ότι οι φιλοδοξίες της Facebook για ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τον έλεγχο των υπευθύνων επί των νομισματικών και τραπεζικών πολιτικών και να δημιουργήσουν κινδύνους για την ασφάλεια.
«Ένα παγκόσμιο stablecoin (ένα κρυπτονόμισμα με σχετική σταθερότητα τιμών) για συναλλαγές λιανικής θα μπορούσε να προσφέρει ταχύτερα και φθηνότερα εμβάσματα, να τονώσει τον ανταγωνισμό για πληρωμές και άρα να μειώσει το κόστος, και να στηρίξει τη μεγαλύτερη πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε στη συνεδρίασης της G7 ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της ομάδας δράσης.
«Ωστόσο…δημιουργούν μια σειρά από κινδύνους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της δημόσιας πολιτικής, μεταξύ των οποίων μέτρα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων, την ανθεκτικότητα του κυβερνοχώρου, τον θεμιτό ανταγωνισμό και τη φορολογική συμμόρφωση».
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και αξιωματούχος της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι οι ρυθμιστικοί φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν θα θυσιάσουν την ασφάλεια των πελατών τους για χάρη της καινοτομίας.
«Οι χρηματοπιστωτικοί ρυθμιστικοί φορείς είναι θετικά διακείμενοι προς την καινοτομία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ασφάλειας του καταναλωτή», δήλωσε ο Βιλερουά σήμερα, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικοί φορείς θέλουν «απαντήσεις» στα σημεία που έχουν αμφιβολίες αναφορικά με το Libra έως τον Οκτώβριο.
Οι ρυθμιστικοί φορείς και κυβερνήσεις έχουν καλέσει τη Facebook να σεβαστεί τους κανόνες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων των χρηστών.
Μια ακόμα ανησυχία στη συνάντηση ήταν ο βέλτιστος τρόπος για τη φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, με τη Γαλλία, ως προεδρεύουσα της G7, να προσπαθεί να πετύχει συναίνεση για τη θέσπιση ενός μίνιμουμ φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
«Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ένα ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικής φορολόγησης, όπως για παράδειγμα το αμερικανικό καθεστώς GILTI, θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί», ανέφερε το προσχέδιο της σύνοψης του προεδρείου που είδε σήμερα το Reuters.
Με βάση το αμερικανικό καθεστώς για τη φορολόγηση με χαμηλούς συντελεστές των άυλων εισοδημάτων που έχουν επιχειρήσεις των ΗΠΑ παγκοσμίως (global intangible low-taxed income - GILTI), τα άυλα εισοδήματα αμερικανικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό υπόκεινται σε συντελεστή 10,5% προκειμένου να αποθαρρύνονται οι εταιρίες από τα μεταφέρουν τα κέρδη τους σε ξένες χώρες αντί του κανονικού φορολογικού συντελεστή 21% που ισχύει μετά τις μειώσεις των συντελεστών που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.