Φρένο από τους Ευρωπαίους στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών θα κάθεται από σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Ο κ. Σταϊκούρας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο μνημόνιο ενώ ήταν τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε η τοποθέτηση του στην κεφαλή του οικονομικού επιτελείου δεν αποτελεί έκπληξη.
Περίοδος χάρητος για το νέο υπουργό δεν υπάρχει καθώς με το καλημέρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις και εκκρεμότητες που έχουν μείνει πίσω.
Στα στοιχήματα του νέου τσάρου της οικονομίας είναι:
- Η πλήρης εξάλειψη του σεναρίου για νέα δημοσιονομικά μέτρα την διετία 2019 - 2020 μετά την απειλή απόκλισης από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.
- Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συμφωνία με τους δανειστές ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
- Η μείωση των στόχων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν θεσμοί υποστηρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.
- Η διαμόρφωση των συνθηκών στην οικονομία που θα επιτρέψουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το συντομότερο δυνατό.
- Η διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
- Η επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης.
- Η ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται κομβικές για τους δανειστές, όπως είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
Πάντως οι ευρωπαίοι εταίροι φρόντισαν να στείλουν νωρίς – νωρίς τπο μήνυμά τους στην νοεκλεγείσα κυβέρνηση. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup διαμήνυσαν ότι οι στόχοι στα πλεονάσματα είναι δεν «μπορούν να αλλάξουν». Μάλιστα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού προγράμματος τη δέσμευση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ψαλιδίζοντας έτσι τις προσδοκίες επαναδιαπραγμάτευσης. Ωστόσο οι υπουργοί της ευρωζώνης εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί με την διάταξη για τη μη περικοπή του αφορολόγητου ορίου που ψήφισε η Αθήνα την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως τάσσονταν κατά της ακύρωσης του μέτρου λέγοντας ότι συνιστά παραβίαση της διαδικασίας απειλώντας να φέρουν το θέμα στο τραπέζι μαζί με τη φθινοπωρινή αξιολόγηση.
Από τις επίσημες τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων κατέστη σαφές, ότι το Eurogroup δεν βιάζεται και θα περιμένει το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ώστε να στείλει και τις ανάλογες προειδοποιήσεις. Επίσης, επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορούν να υπάρξουν λένε οι ευρωπαίοι όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι το θέμα θα τεθεί στη φθινοπωρινή αξιολόγηση με τους δανειστές.