Εστίαση και καταλύματα στις πρώτες θέσεις - Ειδική μελέτη ΟΟΣΑ
Εστίαση και καταλύματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας ή πιο συγκεκριμένα το 29% στην Ελλάδα.
Ακολουθούν με ένα ποσοστό 28% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ενώ με πολύ μικρότερα ποσοστά ακολουθούν επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες (12%), οι κατασκευές (8%), η βιομηχανία (6%), οι μεταφορές και αποθήκευση (6%), οι διοικητικές και υπηρεσίες υποστήριξης (4%), η τεχνολογία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (3%).
Τα ευρήματα προέρχονται από ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την οποία προκύπτει ότι στις χώρες μέλη του, οι ΜΜΕ δημιουργούν περίπου το 60% των νέων θέσεων απασχόλησης αλλά υστερούν σε όρους παραγωγικότητας και οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας είναι χαμηλότερα αμειβόμενες. Τα τελευταία αυτά συμπεράσματα ανταποκρίνονται και στην περίπτωση της Ελλάδος, όπου όμως καταγράφονται και τα «απόνερα» της κρίσης σε όρους πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν επανήλθαν στα προ της κρίσης επίπεδα. Το 2017, το 23% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφεραν, σύμφωνα με την έκθεση την έλλειψη χρηματοδότησης ως το πιο σοβαρό τους πρόβλημα, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ -28 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%. Παράλληλα στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αιτήθηκαν χρηματοδότησης υποδιπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2017.
Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ακόμα ότι «η διεθνοποιημένη επίδοση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει μια από τις πιο αδύναμες στην ΕΕ, με λιγότερες από το 10% να πραγματοποιούν εξαγωγές» ενώ μεγάλο μειονέκτημα για τις ΜΜΕ και τους εργαζόμενους αποτελεί η αναντιστοιχία εκπαίδευσης και αναγκών των επιχειρήσεων, η οποία παρατηρείται παρά τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην εκπαίδευση. Οι Ελληνες εργαζόμενοι, σχολιάζει ο ΟΟΣΑ, είναι μεταξύ αυτών που αναφέρουν συχνά ότι έχουν υπερβολικά προσόντα για την θέση εργασίας τους.
Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και τις δυσκολίες αναδιάρθρωσης των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αν και σημειώνει ότι επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν το 2018.
Υστερήσεις καταγράφονται επίσης στις υποδομές καθώς ελλείψεις στην τεχνολογία και τα logistics που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα αν και σε όρους καινοτομίας οι επιδόσεις των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται κοντά στον μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.