Ο κίνδυνος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2019 που προκαλεί το πακέτο παροχών Τσίπρα
Μηνύματα στην επόμενη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων θα στέλνει η έκθεση της Κομισιόν που θα δοθεί αύριο στην δημοσιότητα και θα προετοιμάζει την Αθήνα για μία θερμή φθινοπωρινή αξιολόγηση. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, οι δανειστές μέσω της έκθεσής τους για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας κρατούν ίσες αποστάσεις. Ωστόσο με προσεκτικές διατυπώσεις θα χτυπούν καμπανάκια για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Για το πακέτο Τσίπρα που άνοιξε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η Κομισιόν αν και εκτιμά ότι θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, αποφεύγει να προσδιορίσει τον ακριβές μέγεθος της απόκλισης παραπέμποντας το θέμα αυτό στην φθινοπωρινή έκθεσή της. Όσον αφορά στο κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% την περίοδο 2020 - 2022 με την εγγύηση 5,5 δις. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα, η Κομισιόν δηλώνει «αναρμόδια» και παραπέμπει το θέμα στο Εurogroup το οποίο να σημειωθεί είναι αρνητικό. Σύμφωνα με τους θεσμούς κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία που επετεύχθη με του Ευρωπαίους εταίρους τον Ιούνιο του 2019, πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο αναθεωρημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.
Επίσης η έκθεση δεν ασχολείται με τις παροχές και μειώσεις φόρων του 2020 καθώς όπως λέει «προς το παρόν δηλώσεις μελλοντικών πολιτικών» και θα τις εξετάσεις όταν κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Παραθέτει τον υπολογισμό της κυβέρνησης για κόστος 1.2 δισ. ευρώ.
Αναφορά γίνεται στη λεγόμενη 13η σύνταξη που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι πριν τις ευρωεκλογές αλλά στις συντάξεις χηρείας. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τους δανειστές, θα αυξήσουν τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ. Μαζί με τις μειώσεις στο ΦΠΑ είναι μέτρα προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη με μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους.
Οι δανειστές μέσω της έκθεσής τους θα ηχούν ισχυρό καμπανάκι σημειώνοντας ότι χώρα θα πρέπει να σπεύσει να διορθώσει όλα τα παραπάνω εγκαίρως για την έκθεση του φθινοπώρου, αλλιώς αναμένεται πως θα χάσει την επόμενη δόση των ANFAs και SMPs, ενώ θα καθυστερήσουν και οι αποφάσεις για το μηδενισμό των επιτοκίων του επόμενου εξαμήνου και την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Ειδικά για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις η Κομισιόν εκτιμά ότι το νέο σχήμα ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργεί κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών. Κόκκινη κάρτα θα βγάζουν οι θεσμοί και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου προς τους ιδιώτες που όπως λένε οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών «παραμένει απογοητευτική»., με το ρυθμό αποπληρωμής τους να μειώνεται και αυτά παρά τις όποιες κινήσεις παραμένουν στο γενικό επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2018.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο καταγράφονται προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ενώ το δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται μείωση κατά 1.550 άτομα μέσα στο 2019. Επίσης πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο.