Την Τέταρτη στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν
Εβδομάδα εξελίξεων όχι μόνο στην πολιτική σκηνή αλλά και στην οικονομία ξεκινά από σήμερα. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει συνεδριάζει το Euroworking Group (EWG) όπου στην ατζέντα του βρίσκεται το πακέτο Τσίπρα, αύριο ανακοινώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ την Τετάρτη η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα δυο εκθέσεις, μια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και μία δεύτερη με τα ευρήματα των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group πέρα από τα πολιτικά μηνύματα των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επί των δημοσιονομικών χειρισμών της κυβέρνησης αναμένεται να πιστοποιηθεί και η αναβολή του σχεδίου αποπληρωμής του ΔΝΤ.
Οι θεσμοί έκαναν τους λογαριασμούς τους, συνυπολογίζοντας και το κόστος των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις για τις οποίες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την εκτίμηση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών και του ESM, φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προκύψει έως και κατά περίπου μία μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερο, κινούμενο στη ζώνη του 1%.
Στο βαθμό που υλοποιούνταν δε, όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για το 2020, η δημοσιονομική τρύπα θα μπορούσε να ανοίξει κατά περίπου 1,5% βγάζοντας έναν συνολικό λογαριασμό διετίας στη ζώνη των 5 δις ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός όσο οι στόχοι για τα πλεονάσματα παραμένουν κολλημένοι στο 3,5% του ΑΕΠ, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να καλυφθεί.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι διατυπώσεις στην έκθεση αναφορικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν ή όχι διορθωτικά μέτρα για την ενδεχόμενη αναγκαιότητα των οποίων έχει προϊδεάσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκαλώντας για μία ακόμα φορά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Δεδομένο από την άλλη πλευρά θεωρείται ότι στην έκθεση θα επισημαίνονται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και η κίνηση της κυβέρνησης στην αντίθετη κατεύθυνση έναντι των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει.
Στο μέτωπο της αποπληρωμής του ΔΝΤ, το σενάριο πηγαίνει πίσω όχι εξαιτίας ενδεχόμενων κυρώσεων «απειθαρχίας» για τις οποίες επίσης είχε προϊδεάσει ο Ρέγκλινγκ ( πετώντας το μπαλάκι στα εθνικά κοινοβούλια) αλλά λόγω εκλογών. Στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο μια αρχική προέγκριση του σχεδίου από τον επικεφαλής του ESM, το Euroworking Group και το Eurogroup δεν έχουν τοποθετηθεί υπό μορφή απόφασης επί του θέματος και οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν μετά τις εθνικές εκλογές.
Το σχέδιο προέβλεπε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,7 δις ευρώ τα οποία βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο (κοντά στο 5%) και η υποκατάστασή τους από φθηνότερο δανεισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις τόκων ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αλλάξει άρδην τον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς βασικές υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μείζονα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει με τους δανειστές μετατίθενται για μετά τις 7 Ιουλίου. Το... κωμικό στοιχείο της υπόθεσης για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί νικήτρια των βουλευτικών εκλογών είναι ότι στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την επομένη της κάλπης, θα πρέπει να πάει στο Eurogroup για να συνομιλήσει με τους εταίρους για τις εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος. Έτσι η νέα κυβέρνηση θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά.