Η Κομισιόν θα εκδόσει την άποψή της για τις παροχές της κυβέρνησης τον Ιούνιο
Σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μην παραβιάσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρωζώνη έστειλε το Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι μπορεί να παραβιάσει τις δεσμεύσεις της.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, άφησε αιχμές κατά των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή τους μπορεί να χαθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και το 2020. «Υπάρχει ανησυχία, ότι εξαιτίας αυτών των μέτρων, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 μπορεί να μην επιτευχθεί και μάλιστα να υπάρξει σημαντική απόκλιση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020, αλλά αυτό αφορά έναν νέο προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του ESM υπογράμμισε, ότι θα υπάρξει ενδελεχής εξέταση αυτών των μέτρων και εξέφρασε την ανησυχία του, ότι «ορισμένα εξ αυτών σαφώς δεν είναι υποστηρικτικά προς την ανάπτυξη, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο διάστημα». Απαντώντας δε σε ερώτηση, για το αν αυτό αποτελεί μονομερή ενέργεια, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε μονομερώς τους στόχους. Αυτό είναι λάθος να το πούμε. Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το 2019 και η Ελλάδα παραμένει πιστή σε αυτόν τον στόχο. Πιθανώς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα επόμενα πλεονάσματα 2020-22, αλλά αυτό δεν το εξετάζουμε τώρα».
Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ, όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο ESM παραμένει υπέρ μίας τέτοιας κίνησης, καθώς «συνεχίζω να στηρίζω την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα». Επεσήμανε ωστόσο, ότι «θα εφαρμοστούν οι κανόνες, καθώς θα πρέπει αυτή η πρόωρη αποπληρωμή να λάβει την έγκριση των κρατών-μελών ESM και EFSF».
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο «η Ελλάδα μας ενημέρωσε για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να το πράττει. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν από την Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει και τις απόψεις της στις αρχές Ιουνίου». Συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξει συνέχεια στην ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και να συντηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία».
Ανάλογη ήταν η άποψη που εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα με την Ελλάδα. Όλα θα εξετασθούν από την Κομισιόν και θα απαντήσουμε γι’ αυτά στις αρχές Ιουνίου». Συνέχισε δε τονίζοντας, ότι «η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα. Είναι, ως εκ τούτου, θέμα της κυβέρνησής της να αποφασίσει τη φορολογική της πολιτική. Αυτό που ισχύει, είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις».