Η Ελλάδα βγαίνει με 7ετές ομόλογο στις αγορές

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές με επταετή ομόλογα, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και υπάρχει σχετική εμπιστοσύνη των επενδυτών, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του υπ. οικονομικών με του εκπροσώπους των δανειστων, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. 

Προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι ακόμα να ανταλλάξει τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με νέες εκδόσεις 18μηνης ή 24μηνης διάρκειας, ώστε να υπάρξει επιπλέον προσφορά. 

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση 3ετών τίτλων έγινε στις αρχές Ιουλίου. Η Αθήνα προχώρησε τότε στην άντληση μόνο 1,5 δισ. ευρώ αντί για τα 3 δισ. που είχε ανακοινώσει αρχικά με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%). 

Στις συζητήσεις, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα χρόνια, το οποίο όμως η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως κενό ρευστότητας (Liquidity gap), αποδεικνύοντας μονίμως ότι η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι εξασφαλισμένη για το επόμενο 12μηνο. 

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκαν, ο Γκ. Χαρδούβελλης είπε «φυσικά τα αποδέχθηκαν και συνεχίζουμε» επαναλαμβάνοντας πως «έχουμε δρόμο» .