Ποιες είναι οι ενστάσεις των θεσμών
Στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθούν σήμερα οι νέες παροχές Τσίπρα για το 2019, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό έως την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πλήρη και αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο χωριστά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά το πακέτο των ελαφρύνσεων στον φετινό προϋπολογισμό.
Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ που βλέπει η κυβέρνηση για φέτος, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τους επικεφαλής των δανειστών και αποτελεί εκτίμηση μόνο της Αθήνας. Επειδή όμως κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα βγαίνουν λάθος «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης στρώνοντας το «χαλί» για τις εξαγγελίες που θα γίνουν σύντομα.
Στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες η κυβέρνηση θα ανοίξει το νέο κύκλο παροχών του 1 δις. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά και αυτή τη φορά την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σε μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (24%) στον χαμηλό (13%) και στην επαναφορά της έκπτωσης του 1,5% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι παρά το προεκλογικό κλίμα η Αθήνα θα πρέπει δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε μέτρα και εφάπαξ παροχές που ξηλώνουν το μαξιλάρι της ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η συμφωνία που έχουν κάνει με τις ελληνικές αρχές «είναι να μην υπάρξουν εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί από την πλευρά της Αθήνας».
Μετά από αυτά η σημερινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ εκτιμάται ότι το θερμότερο θα ανέβει και στο επόμενο θέμα της συνάντησης για τα χρηματοπιστωτικά όπου βασικό κεφάλαιο αυτής της ενότητας θα είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας να βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και δεν προβλέπεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη πριν από τον Ιούνιο. Εάν, μάλιστα, τεθεί αρχικά σε λειτουργία χωρίς να εντοπίζεται αυτομάτως εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια ένταξης, τότε θα υπάρξει παράθυρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως έχουν ήδη επισημάνει οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι τελευταίοι θα επιμείνουν επίσης στην κατάρτιση νέου Ενιαίου Πτωχευτικού Νόμου έως τον Ιούνιο και στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2021.
Οι σημερινές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα κλείσουν αργά το απόγευμα με τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.