Μετά τις 2 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Το νομοσχέδιο των 120 δόσεων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, παρά μόνο ενημέρωσης. «Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του νομοσχεδίου με τους θεσμούς, κατατίθεται τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί κανονικά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενημερώθηκαν οι θεσμοί» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση και Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσία της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Πετρόπουλου.
Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς αποτελούν «κάποιες ουρές του προγράμματος και κάποιες δεσμεύσεις για την κουλτούρα πληρωμής».
Όπως είπε ο υπουργός «οι θεσμοί έχουν λόγο εάν θεωρούν ότι διαλύουμε την κουλτούρα πληρωμών, θα το εξηγήσουμε και δεν προβλέπω πρόβλημα».
Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο υποδεικνύουν έναν τρίτο γύρο αξιολόγησης εξπρές (την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν) , με τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων να μπαίνουν στο τραπέζι αλλά χωρίς να υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις «κόντρας».
Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους τέσσερις επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι:
1. Οι παροχές του 1 δισ. που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.
2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες: Οι τεχνοκράτες των θεσμών θα δείξουν κίτρινη κάρτα για την αύξηση των κρατικών «φεσιών» το πρώτο δίμηνο του έτους (έφθασαν τα 2,149 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018).
3. Προστασία Α΄ κατοικίας: Ο νέος νόμος για την προστασία της Α΄ κατοικίας βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και δεν προβλέπεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη πριν από τον Ιούνιο. Εάν, μάλιστα, τεθεί αρχικά σε λειτουργία χωρίς να εντοπίζεται αυτομάτως εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια ένταξης, τότε θα υπάρξει παράθυρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως έχουν ήδη επισημάνει οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι τελευταίοι θα επιμείνουν επίσης στην κατάρτιση νέου Ενιαίου Πτωχευτικού Νόμου έως τον Ιούνιο και στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2021.
4. Ιδιωτικοποιήσεις: Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η εν εξελίξει δεύτερη προσπάθεια πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της εταιρίας σε Μελίτη και Μεγαλόπολη και η δύσκολη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες ανησυχίας των Ευρωπαίων.
Η έκθεση των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου και εκτιμάται ότι θα επαναφέρει τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση καθώς θα έχουν παρέλθει οι ευρωεκλογές. Ωστόσο, η επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά στα τέλη του έτους.