«Δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, έχει κούρεμα βασικής οφειλής» τόνισε η υπουργός Εργασίας
«Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι μία ρύθμιση τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, από την οποία μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση δεν έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και το πιο σημαντικό στοιχείο της είναι ότι έχει κούρεμα βασικής οφειλής, δηλαδή κεφαλαίου, που δεν το είχαν προηγούμενες ρυθμίσεις.
«Έχει, επίσης, κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι, την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Παράλληλα, τόνισε ότι η ρύθμιση έχει μία επιπλέον μεγάλη ωφέλεια για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, λόγω αυξημένων χρεών στα Ταμεία, παρότι πληρούν τα άλλα κριτήρια.
«Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι περίπου 80.000, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη και θα τους γίνεται μία μικρή παρακράτηση για την εξόφληση της οφειλής τους» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου.
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, από τον Αύγουστο του 2018, από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, έχει συμβεί μία μετατόπιση ουσίας και η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται όχι σε ενδεχόμενες περικοπές, αλλά σε πραγματικές παροχές και έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης και ενίσχυσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. «Όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έχουν γίνει πράξη.
Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η επιδότηση ενοικίου. Ένα προς ένα, όλα έχουν γίνει πράξη. Αυτά τα μέτρα είναι μόνιμα και διαρθρωτικά και αφορούν τους πολλούς. Δεν είναι δυνατόν κάθε πράξη η οποία γίνεται στο όνομα της ανακούφισης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας να χαρακτηρίζεται ως προεκλογικό δώρο ή παροχολογία» είπε η κ. Αχτσιόγλου.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 370.000 θέσεις εργασίας και το 70% των νέων θέσεων είναι πλήρους απασχόλησης. «Έχουν γίνει βήματα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας» σημείωσε η υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι, την περίοδο 2010-2014, η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 28% και για τους νέους στο 60%.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:
«Οι περικοπές του 2012 έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικούς υπεύθυνους. Ήταν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτές τις αντισυνταγματικές περικοπές. Από κει και πέρα, αφενός μεν η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές του 2012 δεν αφορά το διάστημα, πριν από το 2015 αφετέρου δε η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει στο ζήτημα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Αναφορικά με το διάστημα από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουμε. Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 χρησιμοποιήθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ωστόσο, έχουμε αποδείξει ότι κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που διασφαλίζουμε, το χρησιμοποιούμε αμέσως, για να υποστηρίζουμε τους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να απαλύνουμε πληγές των πολιτικών της περιόδου 2010-2014. Αυτό θα πράξουμε και σε σχέση με το ζήτημα των αναδρομικών» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.
Για τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την υπόθεση Novartis, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η υπόθεση Novartis είναι αντικειμενικά ένα σκάνδαλο το οποίο έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και στους πολίτες περίπου 25 δισ. ευρώ.
«Η υπόθεση αυτή είχε συγκεκριμένους εμπλεκόμενους, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάποια στοιχεία και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όφειλε να γίνει. Η επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην αρχή ήταν περί σκευωρίας και μετά άλλαξε και ήταν περί παραγραφής. Αυτό είναι ντροπιαστικό για την ελληνική πολιτική σκηνή» δήλωσε.