Τι εξετάζει η κυβέρνηση με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου
Ένα ακόμα πακέτο παροχών στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου, σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση πριν από τις ευρωεκλογές με στόχο να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις.
Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η κυβέρνηση πηγαίνει σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά προσθέτοντας «θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια». Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο παροχών θα ληφθούν στις αρχές Μαϊου αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και στην τελική ευθεία για τις ευρώ-κάλπες. Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.
Έτσι, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες παίρνουν το δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσει η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στα σημερινά επίπεδα με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει με έμφαση ότι όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το αφορολόγητο όριο δεν θα κοπεί.
Το θέμα της μη περικοπής του αφορολογήτου αναμένεται τελικά να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στο τριήμερο 6-8 Μαίου που θα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Η κυβέρνησης επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα του αφορολόγητου και να εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς για τη μη περικοπή του από την 1η Ιανουαρίου 2019 πριν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει και το ισχυρό προεκλογικό της χαρτί. Παράλληλα με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου η κυβέρνηση εξετάζει:
- Τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%
- Τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ.
- Τη διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρο) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.
- Την επιστροφή των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.