Το περιοδίκο χαρακτηρίζει κρίσιμη την εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες εκτός ΕΕ
Παρά την επιβράδυνση της δυναμικής της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η σχετικά υψηλή έκθεση της Ελλάδας σε άλλες αγορές αναμένεται να βοηθήσει τις εξαγωγές της, σλυμφωνα με τον Economist.
Το έγκρυτο οικονομικό περιοδικό αναφέρει, ότι η Ελλάδα σημείωσε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 1,7 δισ. ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο, περί τα 61 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο (3,6%) από το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται, στο ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3%, ξεπερνώντας την αύξηση 4% της αξίας των εισαγωγών κατά την ίδια περίοδο. Οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 16,4% ετησίως, έναντι 3,5% για εξαγωγές προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Έπειτα από 2 δύσκολους μήνες, αναφέρει το Economist, οι ελληνικές εξαγωγές επέστρεψαν σε άνοδο τον Φεβρουάριο, παρά τις σαφείς ενδείξεις αποδυνάμωσης της περιφερειακής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι ελληνικές εξαγωγές είχαν υποχωρήσει, σε ετήσια βάση, κατά 2,2% και 1,2% αντίστοιχα. Αυτό υποδηλώνει ότι η ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση είχε επιπτώσεις στον εξαγωγικό τομέα της χώρας.
Το προηγούμενο διάστημα, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίαζαν ισχυρή πορεία, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά μέσο όρο 17,4% ετησίως, κατά τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο του 2018, σημειώνοντας ότι η υψηλή βάση που προκάλεσε η έντονη ανάπτυξη του περασμένου έτους καθιστά την απόδοση του Φεβρουαρίου ακόμη πιο εντυπωσιακή. Οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018 καθορίστηκαν από τη σταθερή ζήτηση από την ΕΕ και από χώρες εκτός ΕΕ.
Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που είναι λιγότερο ενσωματωμένες στις ευρωπαϊκές περιφερειακές αλυσίδες αξίας ως μερίδιο του συνολικού εμπορίου, με το μεγαλύτερο μερίδιο του εξωτερικού εμπορίου να διεξάγεται με οικονομίες εκτός της Ένωσης, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η αύξηση των εισαγωγών κατά 4% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν ίδια με τον Ιανουάριο, η οποία με τη σειρά της είχε ενισχυθεί σημαντικά έναντι του 0,6% τον Δεκέμβριο του 2018. Κατά τους προηγούμενους 6 μήνες, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 19,9% ετησίως.
Οι εισαγωγές είναι πολύ μεγαλύτερες από τις εξαγωγές σε απόλυτες τιμές και παρά το ελαφρώς μειωμένο εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο, η υποκείμενη τάση είναι αύξηση του εξωτερικού ελλείμματος. Καταλήγοντας, το Economist αναφέρει, ότι οι αναμενόμενες χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές ενέργειας από τα τέλη του 2018, που αναμένεται να επιβραδύνουν την αύξηση των τιμών των εισαγωγών, θα συμβάλουν στη συγκράτηση του κόστους των εισαγωγών το 2019.