Το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί το μοντέλο της τρόικας που επιβλέπει όλες τις αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, και να αποκτήσει και πάλι η ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να εφαρμόσει ένα δικό της σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας, παράλληλα με μία ανακούφιση από το χρέος της, μελετούν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Βάσει του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προσφέρεται στην Ελλάδα ανακούφιση από το χρέος, ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την αγανάκτηση των πολιτών (αφού δε θα φαίνεται πια πως οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται από το εξωτερικό) και να ενισχύσει την κυβέρνηση, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα πάντα με το Reuters, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “θα αποτελούσε έναν πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη”.
Έτσι, αν ισχύσουν τα όσα ακούγονται από τις Βρυξέλλες, οι αξιολογήσεις της τρόικας θα αντικατασταθούν από δύο εξαμηνιαίους ελέγχους κάθε χρόνο από μία ειδική ομάδα της Κομισιόν, με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας δε θα χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση.
“Πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Οι Έλληνες έχουν μέχρι τον Οκτώβριο για να σκεφτούν ένα πρόγραμμα, που θα εγκριθεί μέχρι το Δεκέμβριο για τις αρχές του 2015”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης.
Ωστόσο, αν χρειαστεί η Ελλάδα περαιτέρω χρηματοδότηση, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. “Αν απαιτηθούν επιπλέον χρήματα από τις κυβερνήσεις, δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη που θα το ενέκρινε”, σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος τονίζει στο Reuters πως η Ελλάδα δε θέλει νέο πρόγραμμα λιτότητας, ούτε περισσότερα χρήματα. “Θέλουμε η όποια εναλλακτική να είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, σημειώνει, και συνεχίζει: “Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις... αλλά δε θέλουμε το μαχαίρι στο λαιμό μας, γιατί αυτό πλήττει την ιδιοκτησία αυτών των μεταρρυθμίσεων”.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό είναι πιθανό να εγκριθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας, ενεργεί πλέον μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Όσο για το πότε θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, Ευρωπαίος αξιωματούχος τις τοποθετεί για το ερχόμενο φθινόπωρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Το φθινόπωρο θα είναι καυτό”.