Ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της γειτονικής χώρας Μ. Γιορντάνοφ μιλά για τις επενδυτικές ευκαιρίες
«Γέφυρα για τους επιχειρηματίες των δύο χωρών» χαρακτήρισε το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε χθες στα Σκόπια στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικού κλιμακίου στα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας Mincho Jordanov (Μίνκο Γιορντάνοφ), μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν θα πρέπει να μείνουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε άμεσα σε πράξεις και συνεργασίες».
«Είμαι πολύ θετικός απέναντι στο επιχειρηματικό φόρουμ. Το βλέπω ως γέφυρα μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών αλλά αυτό αποτελεί απλώς μια ευκαιρία και την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γέφυρα και όχι να μείνουμε στα λόγια, να πούμε απλώς πως υπάρχει μια ευκαιρία συνεργασίας. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε και να δώσουμε "σάρκα και οστά" σε αυτή τη συνεργασία και σ' αυτή την τρομερή δυναμική που αναπτύσσεται στις σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Jordanov.
Υπογράμμισε, δε, ότι έχει «πολύ συγκεκριμένη θέση κι άποψη σε ό,τι αφορά τη συνεργασία» και εξήγησε: «όταν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε στην περιοχή της Βαλκανικής θα γίνουμε πιο πλούσιοι όλοι μας. Οι γείτονες είναι ή θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι εταίροι για κάθε επιχείρηση και επιχειρηματία».
Ερωτηθείς για το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και ονομασιών και αν είναι εφικτή η επίλυσή του, ο κ. Jordanov υπογράμμισε: «Φυσικά και μπορεί να επιλυθεί και πιστεύω πως πρέπει να επιλυθεί στη βάση των διεθνών κανόνων. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο σχετικά με το πώς και τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με τα εμπορικά σήματα και τις ονομασίες. Πιστεύω πως αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί, να καταστεί σαφές και δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς ότι θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει την οικονομία του ενός από τα δύο μέρη».
Σχετικά με τους τομείς, στους οποίους θεωρεί πως θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεργασίες και επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες που σκοπεύουν να επενδύσουν στα Σκόπια, ο κ. Γιορντάνοφ έφερε ως παράδειγμα τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια, τις κατασκευές κ.ά.
«Ως χώρες έχουμε παρόμοιο κλίμα, στοιχείο σημαντικό για τη γεωργία και οι ελληνικές εταιρείες είναι πολύ ανταγωνιστικές στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχει τεχνογνωσία, νέα μηχανήματα, νέες τεχνολογίες», ανέφερε για την προοπτική συνεργασιών στον αγροτικό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα, σημείωσε: «Υποστηρίζουμε την ύπαρξη καλύτερων υποδομών που θα συμβάλουν και στην περαιτέρω βελτίωση και της συνεργασίας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς».