Η ερώτηση «πες μας κάτι για τον εαυτό σου;» μόνο αθώα δεν είναι
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις βρεθεί έστω και σε μία συνέντευξη για δουλειά και να μην κλήθηκες να απαντήσεις στη μόνιμη επωδό «πες μας κάτι για τον εαυτό σου;».
Κι ενώ μπορεί να είσαι άριστα προετοιμασμένος, πρόκειται για ερώτηση που γεμίζει άγχος τους περισσότερους. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι οι άνθρωποι που κάνουν τις συνεντεύξεις τείνουν να τη χρησιμοποιούν ακόμα και για εναρκτήρια ερώτηση, έτσι για να σπάσει ο πάγος!
Άλλοι την εκτοξεύουν για να σε κάνουν να χαλαρώσεις, άλλοι για να ανακαλύψουν τις προτεραιότητές σου και άλλοι τέλος για να δουν τις δεξιότητές σου στη λεκτική επικοινωνία. Μόνο αθώα δεν είναι μια τέτοια ερώτηση.
Αυτά μας λέει η σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού Sylvia Giltner που την έχει επιστρατεύσει για πάρα πολλά χρόνια και ξέρει τι είδους απάντηση είναι η καλύτερη εδώ. «Κάποιες απαντήσεις είναι καλύτερες από τις άλλες», λέει χαρακτηριστικά.
Το καλύτερο που έχουμε λοιπόν να κάνουμε, συμβουλεύει, είναι να περιγράψουμε ποιοι είμαστε στον επαγγελματικό μας βίο. Ο άνθρωπος που κάνει τη συνέντευξη έχει διαβάσει εξάλλου το βιογραφικό μας και ξέρει τα πώς και τα γιατί. Το ιδανικό δεν είναι να του κάνουμε μια σούμα όσων γνωρίζει ήδη, αλλά να απαριθμήσουμε τις ικανότητές μας, ικανότητες που αναπτύξαμε με βάση την εργασιακή μας εμπειρία.
Εξίσου ιδανικό είναι και να περιγράψουμε μια εμπειρία στην οποία ανταποκριθήκαμε και με το παραπάνω μέσω μιας ιστορίας. Ο άλλος δεν θέλει να ακούσει μια σειρά από τίτλους, μας λέει η Giltner, αλλά να εμπλακεί μαζί σου συναισθηματικά. Δώστε του μια ιστορία προσωπικής επιτυχίας, μια σύντομη ιστορία φυσικά, που φανερώνει τα επαγγελματικά σας ταλέντα.
Μια ιστορία που συνέβη στον πραγματικό κόσμο και αποκαλύπτει το ποιος είσαι, ισχυρίζεται η ειδικός, λειτουργεί και ως ιδανική ευκαιρία για λίγο χιούμορ. Όλοι εκτιμούν τον άνθρωπο που προσπαθεί να ελαφρύνει το κλίμα με ειλικρινείς προσπάθειες και το γέλιο είναι εδώ η στρατηγική που δεν λαθεύει.
Φτάνει να γίνει με μέτρο…