Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη έχει αυστηρότερα κριτήρια ένταξης
Με αυστηρότερα περιουσιακά κριτήρια, με την ανοχή των θεσμών αλλά και με μια σειρά ανοιχτών θεμάτων που θα ξεκαθαρίσουν με υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη έχει αυστηρότερα κριτήρια ένταξης καθώς θέτει μια σειρά από κόφτες που θα κρίνουν εάν κάποιος δανειολήπτης μπορεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία ή όχι από τους πλειστηριασμούς.
Το νέο πλαίσιο είναι ανοικτό σε διορθώσεις καθώς το άρθρο 15 της νομοθετικής ρύθμισης ορίζει το εύρος των υπουργικών αποφάσεων που θα εκδοθούν σε δεύτερο χρόνο.
Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες για τους δανειστές θεωρούνται κομβικές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου πλαισίου, εξειδικεύοντας μία σειρά από τεχνικές ή άλλες λεπτομέρειες, όπως είναι: οι όροι αναστολής των πλειστηριασμών (π.χ. όταν κάποιος έχει δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες), οι διαδικασίες δικαστικής προστασίας του νόμου Κατσέλη, οι λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διεξάγεται η όλη διαδικασία, ο κατάλογος των δικαιολογητικών που θα συνυποβάλλουν οι κόκκινοι δανειολήπτες, το ύψος της επιδότησης, κ.ά.
Με τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να τροποποιηθούν, επί το δυσμενέστερο, οι όροι υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η αυλαία των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στα ελληνικά με τα αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, θα ανοίξει με το νέο νόμο Κατσέλη για την κάλυψη των κενών σημείων της ρύθμισης. Έμφαση επίσης θα δοθεί στα προβλήματα που θα συσσωρευτούν στο χρονικό διάστημα που θα είναι μεταβατικό μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας πλατφόρμας.
Κατά την εκτίμηση των θεσμών όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν αντιμετωπιστεί κάποιες «αδυναμίες» στο νέο πλαίσιο όπως η καθιέρωση αυστηρότερων περιουσιακών κριτηρίων. Στο βαθμό όπου σταδιακά αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιπες, συμπληρώνουν, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Τι προβλέπει η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
1. Υπόλοιπο δανείων νοικοκυριών: Έως 130.000 ευρώ
2. Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας νοικοκυριών: Έως 250.000 ευρώ
3. Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας επιχειρηματικών δανείων: Έως 175.000 ευρώ
4. Όριο ετήσιου εισοδήματος:
- Έως 12.500 ευρώ (άγαμος)
- Έως 21.000 ευρώ (ζευγάρι χωρίς παιδιά)
- Έως 26.000 ευρώ (Με 1 παιδί)
- Έως 31.000 ευρώ (Με 2 παιδιά)
- Έως 36.000 ευρώ (Με 3 παιδιά και άνω)
5. Για χρέος άνω των 20.000 ευρώ: Όριο περιουσίας (ακίνητα, ΙΧ) έως 80.000 ευρώ
6. Όριο καταθέσεων, μετοχών κτλ.: 15.000 ευρώ
7. Δάνεια σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η/12/2018
9. Υποβολή αιτήσεων: Έως 31/12/2019 ηλεκτρονικά
10. Αξία πρώτης κατοικίας έως ύψος οφειλής: Πληρωμή 120% της αξίας
11. Κούρεμα δανείου: Όταν ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου
12. Εξόφληση: Σε 25 έτη με επιτόκιο 2% συν Euribor (όριο 80ο έτος)
13. Επιδότηση δόσης δανείου από το κράτος