Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας-Αττικής Άγις Φικιώρης εξηγεί στο news.gr την εικόνα πίσω από την αύξηση
Αίσθηση προκάλεσε η αύξηση 21,3% που καταγράφηκε στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, μετά και την άνοδο που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο 2018.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο εκδόθηκαν στο σύνολο της χώρας 1.166 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 275,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.152,3 χιλιάδες m3 όγκου. Με αποτέλεσμα, να παρουσιαστεί μείωση 7,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά αύξηση 18,2% στην επιφάνεια και 17,3% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Στο σύνολο του 2018, υπήρξε αύξηση 10% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 22,7% στην επιφάνεια και 21,3% στον όγκο σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2017.
Ωστόσο μιλώντας κανείς με κύκλους της αγοράς το news.gr διευκρίνησε πως δεν πρόκειται για νέες οικοδομές αλλά για άδειες που λαμβάνονται περισσότερο για ανακαινίσεις παλαιότερων κτιρίων.
Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Αθήνας-Αττικής Άγις Φικιώρης επεσήμανε πως πρόκειται κυρίως για ξένους επενδυτές που εστιάζουν μεταξύ άλλων και στην ανακαίνιση μικρών ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα ο κ. Άγις Φικιώρης είπε στο news.gr τα εξής: «Η δραστηριότητα αυτή ναι μεν έχει ξεκινήσει και δείχνει μια κινητικότητα, η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με κατοικία και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, που είναι πολύ σημαντικό λόγω και του Airbnb.
Πρόκειται και για επαγγελματική χρήση. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές που έχουν ξεκινήσει με μικρά ξενοδοχεία.
Οι άδειες οικοδόμησης βέβαια δεν ξεκαθαρίζουν κάτι. Η άδεια χρειάζεται και για μια αποκατάσταση ξενοδοχείου, επισκευών διαμερισμάτων, κάτι που σημαίνει πως ένα υπάρχον ακίνητο παίρνει ξανά μια άδεια αποκατάστασης.
Για εργασίες έτσι δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτή η εικόνα είναι πραγματική. Δηλαδή έβγαλε άδεια και χτίζει αλλά έβγαλε άδεια και επισκευάζει.
Όλα τα επαγγελματικά κτίρια στο κέντρο που έχουν πουληθεί περνάς και βλέπεις σκαλωσιές. Αυτά θέλουν άδεια.
Υπάρχουν άδειες και για πολυκατοικίες αλλά ακόμα δεν είναι η αγορά τέτοια που ο άλλος θα πάει να ξεκινήσει.
Πρέπει να είναι στο Κουκάκι ας πούμε και να ξέρει ότι θα πουλήσει πριν ξεκινήσει. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.
Θα πρέπει να έχει το οικόπεδο από παλιά και πάντα μιλάμε για περιοχές που είναι «δυνατές».
Πρόκειται λοιπόν για ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αγοράσει και χτίζουν, είναι τα ξενοδοχεία κλπ και βέβαια αυτή η κινητικότητα δεν αφορά μόνο την Αθήνα.
Όλοι αυτοί οι επενδυτές που έχουν πάει στα πρωτοκλασάτα νησιά εκεί έχουμε πραγματικά ισχυρή οικοδόμηση και είναι με πολλά τετραγωνικά.
Δηλαδή φτιάχνεις μια ξενοδοχειακή μονάδα. Δεν είναι τα τετραγωνικά μιας πολυκατοικίας.
Τα νησιά του Αιγαίου έχουν μια δυναμική και όχι μόνο, Μύκονο, Σαντορίνη. Κέρκυρα και Ζάκυνθος, Κρήτη έχουν μια οικοδόμηση. Έτσι λοιπόν μπορεί από αυτό το 10% το πέντε να είναι στην Αθήνα, στο κέντρο μέσα το υπόλοιπο είναι στην περιφέρεια.
Δεν είναι όμως νέα κτίρια, παίρνω γη και χτίζω. Είναι επενδυτές που πήραν άδεια για να κάνουν ανακαίνιση.
Οι άλλοι (στατιστική υπηρεσία) δεν παίρνουν την διευκρίνηση από την πολεοδομία. Ένας κατασκευαστής σήμερα θα ξεκινήσει να χτίσει μόνο αν έχει πουλήσει από πριν το 60-70%».