Στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας τα βασικά συμπεράσματα
Τα κόκκινα δάνεια και οι κίνδυνοι που συνιστά το ύψος τους για το τραπεζικό σύστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα επιμένει στις θέσεις του συστήνοντας στην ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, το μειωμένο αφορολόγητο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας.
Η διαφορά τώρα, σε σχέση με τα μνημονιακά χρόνια είναι πως το ΔΝΤ δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τις απόψεις του. Οι εκθέσεις του ΔΝΤ, σε καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας με «αρχηγό» την Κομισιόν, θα εκδίδονται δύο φορές το χρόνο δίνοντας στίγμα, επηρεάζοντας ενδεχομένως το Eurogroup αλλά έως εκεί.
Η δυναμική παρέμβασης του Ταμείου μάλιστα, αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω στο βαθμό που προχωρήσουν τα σχέδια προεξόφλησης μέρους των δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 9 δις ευρώ, τα οποία φέρουν μέσο κόστος 4,8%. Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση. Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να τις εξαφανίσει από τον χάρτη. Για την ιστορία και μόνο τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,7 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά ύψους 300 εκατ. ευρώ λήγει τον Ιούνιο του 2024.
Η έκθεση απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ενώ τα βασικά συμπεράσματα θα συζητηθούν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας και εν συνεχεία θα δοθεί στην δημοσιότητα. Οι επισημάνσεις του ΔΝΤ - αν και λιγότερο αιχμηρές σε σχέση με αυτές των προηγούμενων εκθέσεων -δεν πρόκειται να βάλουν φωτιά στο τραπέζι της συνόδου των 19 που θα ασχοληθεί με την πρόοδο της Αθήνας στα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα.
Μεγάλο αγκάθι, τόσο για την Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ αποτελούν παράλληλα οι αναμενόμενες από το ΣτΕ αποφάσεις αναφορικά με τις διεκδικήσεις αναδρομικών περικοπών στα χρόνια των Μνημονίων.
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων έμειναν με την εικόνα ότι δεν αποκλείεται εφόσον το ΣτΕ τους δικαιώσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές των Δώρων στο δημόσιο. Πρόκειται για ένα κονδύλι το οποίο εκτιμάται από 1,4 έως και 3,9 δις ευρώ , ικανό να διαταράξει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τους θεσμούς ώστε εφάπαξ δαπάνη η οποία οφείλεται σε «εξωγενείς» παράγοντες να μην μετρήσει στο πρωτογενές αποτέλεσμα. Στο θέμα της επαναφοράς των Δώρων στο δημόσιο, η εικόνα που απέσπασε η ΑΔΕΔΥ είναι πως στο βαθμό δικαίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές αποκρούοντας τις πρόσθετες πιέσεις.
Το Ταμείο στην έκθεσή του θα επισημαίνει τους κινδύνους και για τα δημοσιονομικά εξαιτίας ακριβώς αυτών των αναμενόμενων δικαστικών αποφάσεων, ζητώντας μάλιστα την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου «άμυνας».