«Προσπαθεί να εξασφαλίσει εξαιρέσεις, θα κάνει εκβιασμούς»
Πως η Ιταλία είναι μεγάλο πρόβλημα για την ευρωζώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γερμανός καθηγητής και ευρωβουλευτής Χανς-Όλαφ Χένκελ σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τόνισε πως, εκτός των άλλων, η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες της ευρωζώνης και πως προσπαθεί να εξασφαλίσει εξαιρέσεις ενώ ανέφερε πως θα κάνει και εκβιασμούς για να μην βρεθεί εκτός.
Στο περιθώριο οικονομικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, ο καθηγητής Χένκελ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ιταλία «θα προσπαθήσει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εξαιρέσεις, θα κάνει εκβιασμούς. Παραβιάζουν όλους τους κανόνες, κάνουν ό,τι θέλουν».
Η Ιταλία είναι μεγάλο πρόβλημα για την ευρωζώνη, δήλωσε ο συνάδελφος του, επίσης καθηγητής και ευρωβουλευτής, Γιόαχιμ Σταρμπάτι.
Οι δύο καθηγητές αναφέρθηκαν και στο κρίσιμο --για την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο-- θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι το Brexit μπορεί να αντιστραφεί, ο κ. Χένκελ απάντησε: «Το ελπίζω αυτό, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες. Πιστεύω ότι η (Βρετανίδα πρωθυπουργός) κα Μέι θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία της (σ.σ. από το βρετανικό κοινοβούλιο) διότι τους στριμώχνει όλους στη γωνία την τελευταία στιγμή. Ελπίζω να μην καταφέρει να περάσει τη συμφωνία της, διότι εάν δεν τα καταφέρει, τότε γίνεται πολύ πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα, και αυτό θα ήταν το καλύτερο».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της Ελλάδας μετά και την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, ο καθηγητής Σταρμπάτι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, επεσήμανε το πρόβλημα της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. «Οι νέοι της χώρας σας φεύγουν», δήλωσε. «Το μέλλον μιας χώρας είναι οι νέοι, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι…τώρα εργάζονται για τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Πρέπει να έχουν προοπτικές για το μέλλον. Εάν δεν μπορείς να προσφέρεις τέτοιες προοπτικές είσαι χαμένος».
Για αργούς ρυθμούς προόδου της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο καθηγητής Χένκελ. «Σημειώνετε κάποια πρόοδο αλλά με την ταχύτητα ενός σαλιγκαριού, και χρειάζεται να έχετε πρόοδο με την ταχύτητα ενός αλόγου κούρσας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Χένκελ.