Τι κατέγραψε ο βασικός δείκτης
Θετικές οι εξελίξεις στην οικονομία καταγράφει ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από την αρχή του 2019.
Συγκεκριμένα έχει καταγράψει υψηλά κέρδη 16,19% ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους, με μοχλό την εντυπωσιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, κυρίως τον Φεβρουάριο (κέρδη 44,36% για τον τραπεζικό δείκτη) όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείου Ειδήσεων.
H αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεχή εβδομάδα, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και έξι χρόνια, από τον Απρίλιο του 2013. Στη διάρκεια των έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 15,43%.
Τεχνικά η διάσπαση του επιπέδου των 690 μονάδων αλλάζει την μακροχρόνια τάση της αγοράς σε ανοδική από πτωτική και μπορεί να δώσει νέα άνοδο περίπου 100 μονάδων, με πρώτη αντίσταση στις 740 μονάδες. Η άνοδος των τιμών των μετοχών την τελευταία εβδομάδα συνοδεύθηκε και από μεγάλη αύξηση της μέσης αξίας των συναλλαγών κατά 90% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης μετά από σχεδόν έξι μήνες η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε στα επίπεδα των 50 δισ. ευρώ.
Η βελτίωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων ενόψει και της έκδοσης 10έτους ομολόγου, επιδρά θετικά στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ θετικά αναμένεται να την επηρεάσει και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s. Την ερχόμενη εβδομάδα όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση της Ελληνικής δεκαετίας, με εκτιμώμενο εύρος άντλησης 1,5 - 2,0 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 18,58%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 24,83%. Από την αρχή του 2019 η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 51,79%, η Εθνική άνοδο 42,73%, η Eurobank ενισχύεται 23,52% και η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 14,00% σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ειδικότερα τον Φεβρουάριο, τα κέρδη ήταν εντυπωσιακά. Η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο στο μήνα 115,78%, η Εθνική 62,58%, η Alpha Bank 42,04% και η Eurobank 22,98%. Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών που τροφοδότησαν οι φήμες περί νέας ανακεφαλαιοποίησης επιτάχυνε το «σορτάρισμα» των τραπεζικών τίτλων από ξένα funds ( π.χ. Lansdowne, Oceanwood). Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών βασίστηκε στις προσδοκίες θετικής εξέλιξης για τις τράπεζες από τη μεταρρύθμιση του Νόμου Κατσέλη, σε συνδυασμό με τα σχέδια για περιορισμό των «κόκκινων» δανείων που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank ο νέος νόμος είναι θετικός για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική θα επωφεληθεί περισσότερο καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου NPEs περιέχει στεγαστικά δάνεια και ακολουθεί η Alpha Bank με 24% και η Πειραιώς με 24%.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Βeta AΧE, Μάνο Χατζηδάκη, «οι τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την ανοδική διαδρομή, προσθέτοντας 2,2 δισ. στην κεφαλαιοποίηση από τα χαμηλά τους, δίνοντας ρυθμό και συναλλαγές στην αγορά. Κυριότερος μοχλός ήταν η συρρίκνωση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά 13 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής Αγοράς. Οι Τράπεζες προεξοφλούν την μη προσφυγή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς οι όροι για τις τιτλοποιήσεις και ο νέος Νόμος Κατσέλη, φαίνεται να λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, χωρίς ισχυρές απώλειες στα εποπτικά τους κεφάλαια».
Οι μη τραπεζικές μετοχές
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, ανοδικά, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά ανόδου, κινούνται από τις αρχές του έτους οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με εξαίρεση τη μετοχή της Τιτάν (-0,06%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+33,12%), της Grivalia Properties (+28,07%), της Μυτιληναίος (+25,38%), της ΔΕΗ (+21,95%), της Viohalco (+21,46%), της Fourlis (+19,27%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+18,75%), του ΟΛΠ (+15,28%), του ΟΤΕ (+15,02%), της ΑΔΜΗΕ (+13,84%), της ΕΧΑΕ (+13,51%), των ΕΛΠΕ (+12,60%), της Coca Cola HBC (+11,10%), Aegean Airlines (+9,35%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+9,24%).