Τα κριτήρια όπως διαμορφώνονται στην αγορά τέχνης
Επισκεπτόμενοι μία γκαλερί ή παρακολουθώντας δημοπρασίες έργων τέχνης, συχνά πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί με ποια κριτήρια αποτιμάται ένας πίνακας, ποιοι είναι οι παράγοντες -εν τέλει- που καθορίζουν τις τιμές τους στην αγορά και ειδικότερα κατά τη διάρκεια μίας δημοπρασίας.
Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι η τιμή ενός πίνακα είναι δύσκολο να αναλυθεί. Σύμφωνα με ειδικούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της τιμής του είναι το μέγεθός του και ο τρόπος εκτέλεσης του έργου.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η ιστορία του, η προέλευσή του και -φυσικά- η φήμη του δημιουργού του. Όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με μία δημοπρασία, λαμβάνεται υπόψη και η προσωπική εκτίμηση του εκάστοτε αγοραστή για τον ζωγράφο.
Αναφορικά με τις δημοπρασίες, είθισται το ένα τρίτο των πινάκων που διατίθενται να μην εξασφαλίζουν μια τιμή υψηλότερη σε σχέση με εκείνη που συμφωνείται από κοινού μεταξύ του πωλητή και του οίκου δημοπρασιών (reserve price). Έρευνες πάνω στην εκτίμηση της αξίας ενός πίνακα και πρωτίστως εάν θα έχει απήχηση στο αγοραστικό κοινό εστιάζουν σ' ένα φάσμα προβλεπόμενων τιμών. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρόβλεψη για το εάν θα πουληθεί ένας πίνακας ή όχι είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Το «φαινόμενο του δειλινού»
Ένα γεγονός που παίζει ρόλο σε μία δημοπρασία, είναι το λεγόμενο «φαινόμενο του δειλινού». Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των έργων τέχνης κάθε κατηγορίας ακολουθούν πτωτική πορεία στην πορεία μιας δημοπρασίας. Οπότε αν πουλάτε εσείς κάποιο έργο, καλύτερα να διασφαλίσετε την είσοδο του έργου σας στις πρώτες θέσεις της λίστας. Εφόσον είστε αγοραστής, απλά μη βιαστείτε να προλάβετε την έναρξη της δημοπρασίας.