Ποια είναι τα επιχειρήματα τους
Τι σημαίνει λιγότερη δουλειά για όλους; Περισσότερα οφέλη για όλους, όπως πιστεύουν τουλάχιστον δύο οικονομολόγοι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεδίπλωσαν πρόσφατα τη σκέψη τους στην ετήσια συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας.
Ο ψυχολόγος και οικονομολόγος του Wharton School της Πενσιλβάνια, Adam Grant, ισχυρίζεται πως αν μειώσεις τις εβδομαδιαίες ώρες ή ημέρες εργασίας, τότε ο υπάλληλος θα μπορεί να συγκεντρώνεται στα καθήκοντά του πιο αποδοτικά.
Μια άποψη που συμφωνεί ιδιαιτέρως ο ιστορικός και οικονομολόγος Rutger Bregman, συγγραφέας του σχετικού πονήματος «Utopia for Realists», καθώς αυτός διατείνεται πως αν περιορίσεις τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, τότε καταλήγεις με μεγαλύτερη παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
Σε αυτά κατατείνουν και ανεξάρτητες ακαδημαϊκές μελέτες που ερεύνησαν την τετραήμερη εργασία και βρήκαν μειωμένα επίπεδα στρες, υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης από την εργασία και βελτιωμένη αίσθηση προσωπικής ισορροπίας. Αυτό ήταν πράγματι το μήνυμα των δύο ειδικών στο Νταβός του 2019, μειώστε τις μέρες εργασίας για να δείτε προκοπή.
«Νομίζω πως έχουμε πια μερικά καλά πειράματα που δείχνουν ότι αν μειώσεις τις ώρες εργασίας, οι άνθρωποι μπορούν να κατευθύνουν τη συγκέντρωσή τους πιο αποτελεσματικά, καταλήγοντας να παράγουν εξίσου πολλά, συχνά όμως με μεγαλύτερη ποιότητα και δημιουργικότητα, και είναι επίσης πιο πιστοί στον οργανισμό που αποζητά να τους δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και νοιάζεται για τις ζωές τους εκτός δουλειάς», είπε ακριβώς ο Adam Grant.
Ο Rutger Bregman συμφωνεί μέχρι κεραίας, εξηγώντας πως μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι δα και μια τόσο δραστική αλλαγή: «Εδώ και δεκαετίες, όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι, φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι, όλοι πίστευαν, μέχρι τη δεκαετία του 1970 τουλάχιστον, πως πρέπει να δουλεύουμε λιγότερο και λιγότερο», είπε χαρακτηριστικά στο Νταβός.
Και συνέχισε: «Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 υπήρχαν στην πραγματικότητα μεγάλοι καπιταλιστές επιχειρηματίες που ανακάλυψαν πως αν συντομεύσεις την εργάσιμη εβδομάδα, οι υπάλληλοι γίνονται παραγωγικότεροι. Ο Χένρι Φορντ, για παράδειγμα, ανακάλυψε πως όταν άλλαζε την εργάσιμη εβδομάδα από τις 60 ώρες στις 40 ώρες, τότε οι υπάλληλοί του γίνονταν πιο παραγωγικοί, γιατί δεν ήταν τόσο κουρασμένοι στον ελεύθερο χρόνο τους».
Η άποψή τους υποστηρίζεται μάλιστα από ακαδημαϊκά δεδομένα, καθώς οι πανεπιστημιακές μελέτες επιβεβαιώνουν πως λιγότερες ώρες εργασίας σημαίνει πιο χαρούμενοι και παραγωγικοί υπάλληλοι. Εταιρία στη Νέα Ζηλανδία που εγκαινίασε πέρυσι πιλοτικά την τετραήμερη εργασία είδε τέτοια αλλαγή στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων της (αύξηση κατά 20% στη συνολική απόδοση) που δήλωσε πρόσφατα πως θα καθιερώσει το μειωμένο ωράριο.