Τούρκοι προτιμούσαν μέχρι και πρόσφατα σπίτια στο παραλιακό μέτωπο - Το Airbnb έχει καταλάβει την Αριστοτέλους
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το Airbnb και την επίπτωση που έχει αυτό στην Αθήνα και τις γειτονιές της, τόσο ως προς την άνοδο των τιμών αλλά και τις διαθεσιμότητες για την αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αλλά και εκπροσώπους της αγοράς ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης των δεδομένων του Airbnb, την AirDna, την περίοδο αυτή υπάρχουν ενεργά καταγεγραμμένες 1.769 καταχωρήσεις ακινήτων στο Airbnb στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το 92% αυτών είναι ολόκληρα σπίτια. Αυτό παρά το γεγονός πως η πληρότητα αυτών έπεσε από το 76% τον Σεπτέμβριο στο 48% τον Ιανουάριο. Κάτι που παρέσυρε προς τα κάτω και τον μέσο όρο των εσόδων από τα 727 ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 439 ευρώ τον Ιανουάριο.
Για την κατάσταση που επικρατεί μιλήσαμε και με τον αντιπρόεδρο των μεσιτών της Θεσσαλονίκης κ Γιάννη Σαρρή, ο οποίος μας δήλωσε πως η κατάσταση είναι αντίστοιχη με εκείνη της Αθήνας.
Το Airbnb «καλπάζει» ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως μέσα και γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους. Υπάρχει δε ανάλογο φαινόμενο με εκείνο της Αθήνας και ως προς τα προς ενοικίαση σπίτια και διαμερίσματα καθώς πολλοί επιθυμώντας να γίνουν «μίνι ξενοδόχοι» όπως λέει στο news.gr ο αντιπρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, δεν δίνουν τα σπίτια που έχουν σε ενοικιαστές αλλά τα κρατάνε για τα δώσουν μέσω Airbnb ή να τα πουλήσουν σε όσους ενδιαφέρονται για Golden Visa. Μεγάλο ποσοστό αυτών μέχρι και πρόσφατα ήταν οι Τούρκοι που αποτελούν και την μεγάλη μερίδα των τουριστών της πόλης τα τελευταία χρόνια.
Ο αντιπρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης είπε συγκεκριμένα στο news.gr τα εξής:
«Η κινητικότητα στην αγορά της Θεσσαλονίκης ως προς το Airbnb είναι αντίστοιχη με εκείνη της Αθήνας τα τελευταία 3-4 χρόνια.
Υψηλά ανοδική δηλαδή. Τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους μιας και η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει κάποιο τουρισμό, κυρίως Τούρκους. Τελευταία ωστόσο βλέπω και Έλληνες (τουρίστες) να το προτιμούν. Έρχονται για εργασία και θέλουν κάτι εντελώς βραχυχρόνιο, χωρίς breakfast για παράδειγμα. Παράλληλα ολόκληρες οικογένειες επιλέγουν μίσθωση Airbnb.
Κρίνω καταρχήν ότι πρόκειται για μόδα και ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πιο ανταγωνιστικές οι τιμές από ότι θα ήταν σε ένα ξενοδοχείο, αν και η πόλη έχει ξενοδοχεία και μάλιστα αξιόλογα που έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί αλλά λόγω χαμηλής τιμής και μόδας τείνει μεγάλη μερίδα του κόσμου να προτιμά το Airbnb.
Αν βάζαμε μια κλίμακα του 10 στην ανοδική πορεία του Airbnb στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα έβαζα 8.
Τελευταία έχει ραγδαία άνοδο. Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εξώσεις ενοικιαστών για να μετατραπούν τα σπίτια αυτά σε Airbnb και Golden Visa. Ισχύουν γιατί εμείς έχουμε τρομερή έλλειψη και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πολλούς που ζητούν ενοίκιο. Πολλοί ιδιοκτήτες το γυρνάνε σε Airbnb. Στην Golden Visa μέχρι και πρόσφατα είχαμε πολλές αγορές από Ρώσους και Τούρκους με τους τελευταίους να προτιμούν σπίτια στο παραλιακό μέτωπο. Πλέον η υπόθεση Golden Visa δείχνει να έχει «ψιλοπαγώσει» και υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον από Κινέζους.
Επηρεάζει κυρίως με έλλειψη κτιρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι πάρα πολύ έντονο το φαινόμενο εκεί. Ιδιαίτερη ζήτηση για τέτοια καταλύματα έχουμε περιμετρικά της πλατείας Αριστοτέλους και πάνω σε αυτήν.
Είναι σημείο trade mark όπως στην Αθήνα έχουν το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα. Το ξέρουν πολλοί που θέλουν να μείνουν στο κέντρο και σχετικά οικονομικά.
Όχι ότι δεν υπάρχουν και σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχει έντονο το Airbnb.
Δεν είναι βέβαια μόνο το Airbnb που έχει αυξήσει τις τιμές των ακινήτων, μιλώντας για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και η έλλειψη ακινήτων που οφείλεται στην μη ανοικοδόμηση και στην ανακαίνιση υπαρχόντων σπιτιών.
To Airbnb είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην έλλειψη προσφοράς ακινήτων με αποτέλεσμα να έχει ανέβει η ζήτηση και μέσω αυτού και των τιμών.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα ώστε να χτιστούν νέα κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα έντονη τάση που είναι η αγορά παλαιών κτιρίων και την ανακαίνιση τους και μεταπώλησή τους.
Το φαινόμενο του Airbnb είναι έντονο γιατί όλοι εύκολα θέλουν να γίνουν «ξενοδόχοι». Θα φτάσει σε ένα σημείο που θα «πικάρει» και από εκεί και πέρα δεν ξέρω τί θα θεσπίσει το κράτος από φορολογίες και νομοθετικούς θεσμούς που θα αφορούν το Airbnb. Αν δηλαδή θα το οδηγήσει σε εταιρείες ώστε να μην γίνεται ο καθένας «μίνι ξενοδόχος». Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε εξελίξεις στο φορολογικό καθεστώς με ξεκαθάρισμα του τοπίου που θα δείξει αν θα το κάμψει ή δεν θα το επηρεάσει. Πιστεύω επίσης πως λογικά στο μέλλον στα επόμενα χρόνια θα έχει ένα φρενάρισμα γιατί παραέγιναν με το Airbnb και δεν ξέρω πλέον τί πληρότητες έχουν αυτά, γιατί ναι μεν του κέντρου θα συνεχίσουν αλλά κάποια που είναι εκτός κέντρου και έχουν μικρά μισθώματα δεν ξέρω αν θα είναι βιώσιμα στο μέλλον.
Το Airbnb είναι σε όλη την Θεσσαλονίκη λίγο πολύ. Έχω ακούσει ότι γίνονται Airbnb και στην ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά και στην δυτική σε μικρότερο βέβαια βαθμό.
Το έντονο φαινόμενο 7-8 που σας ανέφερα στην αρχή αφορά κυρίως το κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ανάλογα πάνε και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Έντονη στο κέντρο, ακολουθεί η ανατολική Θεσσαλονίκη και μετά η δυτική και τα περίχωρα».