Κοστίζει 650 δολάρια η κάθε πλάκα
Η σοκολάτα, σε κάθε μέγεθος και σύσταση, είτε μαύρη, είτε λευκή, γεμιστή, με φουντούκια, φρούτα είναι απόλαυση.
Το κρασί, τα ευγενή οινοπνευματώδη, οι σχέσεις αλλά και η σοκολάτα θέλουν τον χρόνο τους για να ωριμάσουν και να προσφέρουν την γεύση τους.
Και όσο αφορά στις πρώτες κατηγορίες, αυτό είναι γνωστό. Έκπληξη προκαλεί η... εισαγωγή της σοκολάτας σε αυτή τη κατηγορία και μάλιστα της πιο ακριβής σοκολάτας στον κόσμο.
Κοστίζει 650 δολάρια και είναι φτιαγμένη από μία ποικιλία του Ισημερινού που έχει ωριμάσει για τέσσερα χρόνια σε κιβώτια κατασκευασμένα από εκλεκτή ξυλεία όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Την πανάκριβη σοκολάτα κυκλοφόρησε στην αγορά η εταιρεία To’ak, που από πέρυσι κατέχει το ρεκόρ τιμής έχοντας διαθέσει στην αγορά μία σοκολάτα 18μηνης ωρίμανσης αντί 385 δολαρίων.
Αλλά πώς δημιουργείται αυτή η πολύτιμη σοκολάτα, που θα γεννούσε στον καθένα μας το όνειρο να βρεθεί στο εργοστάσιό της, όπως στην ομώνυμη ταινία;
Όλα ξεκινούν από τον σπόρο του κακάο. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την πρωτοτυπία να παράγει περιορισμένη ποσότητα μίας ποικιλίας που σήμερα έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Η ποικιλία Nacional του Ισημερινού υφίσταται ακόμη μόνον χάρη στην προσπάθεια της To’ak, που φρόντισε να φυτεύσει ορισμένα κακαόδενδρα στις ιδιόκτητες φυτείες της. Η μικρή σοδειά από τον περιορισμένο αυτό αριθμό των δένδρων είναι ένας από τους λόγους της «αλμυρής» τιμής της γλυκιάς απόλαυσης, της οποίας ετησίως παράγονται μόλις 200 συσκευασίες.
Αλλά εκτός από την ποιότητα των υλικών και την ιστορία τους, μέγα ρόλο παίζει και το μάρκετινγκ αναφέρει το ΑΠΕ> Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στο Fox Business, «τον περασμένο χρόνο η ‘vintage’ έκδοση της ποικιλίας, όπως και οι άλλες ανάλογες ποικιλίες vintage που κυκλοφορούν, έγινε ανάρπαστη. Η ζήτηση, όπως στις δημοπρασίες αντίστοιχων προϊόντων, εκτίναξε την τιμή της» που από τα 385 δολάρια έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο ποσό. Μία προοπτική που προοικονομεί ακόμη μεγαλύτερες τιμές στο μέλλον, όταν στη λίστα αναμονής για την απόκτηση μίας τέτοιας σοκολάτας ο μέσος χρόνος είναι περίπου δύο μήνες. Είναι λογικό κάποιος να αναμένει πως η κυκλοφορία της σοδιάς 2016, που ακόμη ωριμάζει, θα φθάσει και τα χίλια δολάρια.
Όμως, καθώς η σπανιότητα και η ποιότητα δεν αρκούν για να καταστήσουν ένα προϊόν τόσο εξαίρετο, η To’ak αύξησε ακόμη και την αισθητική αξία της κάθε πλάκας, εμπιστευόμενη τον «γόνο αυτής της γης» καλλιτέχνη Οσβάλδο Γκουαγιασαμίν, να φιλοτεχνήσει τα περιτυλίγματα της πρώτης της «Art Edition».
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, που «πάντα μιλά και ζωγραφίζει για τις αντιφάσεις του βίου, τη ζωή και τον θάνατο, την απελπισία και την ελπίδα, τον έρωτα και τον πόνο». Έναν δυϊσμό «που και στην ίδια την ποικιλία Nacional, όπως θα διαπιστώσουμε στην σοδιά του 2015, που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά, υπάρχει μία ψυχή ελαφριά, πιο μαλακή, αλλά μία καρδιά δυνατή, ωμή, κοφτερή. Ο συνδυασμός και των δύο είναι για εμάς μία πορεία ανάλογη με αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας», τονίζει η εταιρεία για το προϊόν της και τον τύπο κακάο, το duality blend (διπλό μείγμα) που χρησιμοποιεί.
Και είναι πραγματικά καλλιτεχνικό το σχέδιο του Γκουαγιασαμίν που θα κοσμεί το περιτύλιγμα των 200 πολύτιμων κουτιών της Art Vintage Edition: ένας αυτόχθων καταπιεσμένος από την σκληρότητα που όμως πεισματικά φυτεύει ένα δέντρο «Παρά την δεινοπάθεια που πρέπει να υπομείνει, εκείνο που προσφέρει είναι μία έκφραση της ελπίδας». Εκτός από την πολυτέλεια, το χρώμα, την πλησμονή, στο περιτύλιγμα υπάρχει κι ένα μήνυμα υπόρρητο, βαθύ, δοσμένο με ύφος που μόνο η νοτιοαμερικάνικη ψυχή μπορεί να εκφράσει.