Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ μιλάει στο news.gr - Ποια είναι η διαδικασία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο
Ξεκίνησε τη Δευτέρα που μας πέρασε από το Ελληνικό Κτηματολόγιο η λειτουργία νέας εφαρμογής. Στόχος αυτής είναι να εξυπηρετηθούν δικαιούχοι που μένουν σε άλλη περιοχή από εκείνη που είναι το ακίνητο που θέλουν να δηλώσουν.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Η πρώτη εβδομάδα πέρασε με τον κόσμο να έχει πολλές απορίες σύμφωνα με το πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά, ο οποίος μιλώντας στο news.gr επεσήμανε πως αν και το project είναι αρκετά φιλόδοξο και με καινοτόμες λύσεις, όπως η καταγραφή των συντεταγμένων με το GPS του κινητού αντί για τοπογραφικό, έχει εντούτοις και μια «ουρά της αχλάδας». Συγκεκριμένα πέρα από τα 35 ευρώ για την υποβολή της δήλωσης έχει και ένα αναλογικό τέλος 1 τοις χιλίοις.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει δε πως όποιοι δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.
Ο κ Στράτος Παραδιάς είπε συγκεκριμένα στο news.gr: «Περιμένουμε την έναρξη λειτουργίας στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου ενός κέντρου συλλογής δηλώσεων για όλη την νότια Ελλάδα, όπου όποιος έχει ένα ακίνητο σε περιοχή της Πελλοπονήσου, της Κρήτης σε νησιά του νότιου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, θα μπορεί να πάει εκεί να την καταθέσει αυτοπροσώπως, πέρα από τα τοπικά. Αν κάποιος δηλαδή μένει στην Αθήνα μπορεί να πάει εκεί και δεν θα χρειάζεται να πάει στα κατά τόπους.
Παράλληλα υπάρχει και η ηλεκτρονική εφαρμογή, που θεωρείται πρωτοποριακή. Ακόμα και απο το κινητό του τηλέφωνο κανείς με το GPS του κινητού να μαρκάρει τις τέσσερις γωνίες του ακινήτου και αυτό το πράγμα να το χρησιμοποιήσει αντί για τοπογραφικό.
Βέβαια η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο, αναγκαστικά θα υπάρξουν παρατάσεις των προθεσμιών. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι επεξεργασίες των στοιχείων αυτών και η πρώτη ανάρτηση, μην ξεχνάτε για την Αθήνα που έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις το 2008 ακόμα δεν έχει γίνει ανάρτηση, περιμένουμε μέσα στο Απρίλιο.
Είναι μια διαδικασία μακρόχρονη, επίπονη.
Ελπίζω τα προβλήματα να ξεπεραστούν και να ξεμπλοκάρουν σιγά σιγά. Βέβαια «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Περιμένουμε εκτός από αυτά να σταλεί και το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης, πέρα από τα 35 ευρώ, που είναι για το «καλημέρα», για την υποβολή κάθε δήλωσης, το οποίο είναι 1 τοις χιλιοις, αφαιρουμένων 20.000 για πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία επί της αντικειμενικής αξίας.
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι σίγουρος πότε θα τελειώσει αυτό και θα καλύψει ολόκληρη την επικράτεια.
Είναι πάρα πολύ φιλόδοξο αυτό το project έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ. Υπάρχουν απορίες στον κόσμο. Όποιος δεν συμμετάσχει στην διαδικασία θα χάσει την περιουσία του μακροπρόθεσμα. Όλα αυτά τα αδήλωτα περιουσιακά είτε αυτά είναι αστικά διαμερίσματα κτλ είτε είναι αγροτικά θα καταλήξουν στο κράτος. Η πρότασή μας ήταν να πάνε στους δήμους καθώς το κράτος έχει αποδειχθεί κακός διαχειριστής».
Η διαδικασία δηλώσεων ακινήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ μπορεί να δει κανείς την διαδικασία δηλώσεων ακινήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τα πέντε βήματα για την υποβολή της δήλωσης είναι τα εξής:
- Ο πολίτης πρέπει να μπει στη σελίδα www.ktimatologio.gr, επιλέγει το εικονίδιο e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και πατάει «είσοδος». Μπαίνει την εφαρμογή κάνοντας κλικ στην Ηλεκτρονική Δήλωση Κτηματολογίου.
- Βάζει τους κωδικούς Taxis και του εμφανίζεται η αρχική σελίδα με τις εξής επιλογές:
α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει ΕΔΩ
β) για εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ
γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει ΕΔΩ
δ) για τροποποίηση των στοιχείων του δικαιούχου να πατήσει ΕΔΩ
Στο τέλος της σελίδας υπάρχει οδηγός για χρήση της ηλεκτρονικής υποβολής:
1) ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ και να πατήσει αποθήκευση
2) θα πρέπει να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων του
3) να επιλέξει τον τύπο του ακινήτου του (πχ. απλό αγροτεμάχιο κλπ), να δηλώσει στοιχεία όπως οδό, αριθμό, ΤΚ, περιοχή κοκ., ενώ θα πρέπει να δηλώσει και αν το ακίνητο είναι εντός ορίων οικισμού.
Στην συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου του πάνω στο χάρτη. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να το εντοπίσει μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής, μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου, μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού του μέσω κινητού τηλεφώνου. Αν ο πολίτης αδυνατεί να ανταποκριθεί σε εντοπισμό με οποιοδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, θα πρέπει να προσκομίζει σύγχρονο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του ακινήτου του από τοπογράφο με γεωγραφικές συντεταγμένες, η αποκτήση του οποίου έχει οικονομικό κόστος.
4) επισύναψη σε ηλεκτρονική μορφή των εγγράφων που έχει δηλώσει στα προηγούμενα βήματα, όπως απλό φωτοαντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μεταγραφής, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου. Όταν ο δηλούμενος τίτλος είναι η χρησικτησία, τότε θα χρειαστεί να επισυνάψει το Ε9 του, λογαριασμό ΔΕΗ, μισθωτήρια κλπ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή του ακινήτου στο πρόσωπό του.
5) έλεγχος πληρότητας της δήλωσης πριν την πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης. Εάν υπάρχουν λάθη στη δήλωση θα εμφανιστούν κάτω από την ειδοποίηση που θα λάβει και θα πρέπει να τα διορθώσει πριν υποβάλει τη δήλωση.
Η επισήμανση της ΠΟΜΙΔΑ
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως σε αυτή τη νέα γενιά κινηματογράφησης θα καταγραφούν 16,5 εκατ. δικαιώματα πολιτών σε 57 περιφερειακές κοινότητες, με τα 10,3 εκατ. να αφορούν αγροτικές και ορεινές περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιοχές τα περισσότερα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, και δεν υπάρχουν συμβόλαια και τίτλοι κτήσης. Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χαρτιά στα υποστελεχωμένα υποθηκοφυλακεία, να βρεθούν μάρτυρες για να βεβαιώσουν τυχόν χρησικτησία και στη συνέχεια να μεταβούν σε συμβολαιογραφεία ή στα ειρηνοδικεία για να βεβαιώσουν ενόρκως την περίπτωση χρησικτησίας.
Κατά την κατάθεση των δηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να καταβάλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας κτηματογράφησης, ήτοι όχι μόνον ανά ακίνητο,α αλλά και ανά δικαιούχο συνιδιοκτήτη. Για βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκες, το κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ. Όμως στη συνέχεια, άγνωστο πότε, κάθε ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει και το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) επί της αντικειμενικής αξίας κάθε δηλούμενου ακινήτου, -20.000 ευρώ ανά ακίνητο...
Όλες οι σχετικές πληροφορίες, προθεσμίες και διαδικασίες καθώς και η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής δήλωσης, στη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr