«Δεν επενδύουμε στην αγορά, επενδύουμε σε μια χούφτα καταπληκτικών εταιριών»
Ένας ιστορικός και σχεδόν παλιομοδίτικος επενδυτικός οίκος από τη Σκοτία θα ήταν ο τελευταίος που θα περίμενες ίσως να χρηματοδοτεί τα πιο τρελά και παρακινδυνευμένα startups της Silicon Valley.
Μόνο που η Baillie Gifford δεν είναι καθόλου συντηρητική στο πού καταθέτει τα λεφτά της. Κάθε άλλο! Και έχει πλέον μια πληθώρα ζηλευτών επενδύσεων να επιδείξει, καθώς ήταν ο βασικός χρηματοδότης επιχειρηματικών προσπαθειών που είναι σήμερα σωστοί κολοσσοί του κλάδου της βιομηχανίας.
Θέλετε μερικά ονόματα; Alphabet, Amazon, Facebook, Tesla, Airbnb, Spotify, Lyft, Netflix, Alibaba, Dropbox, για να αναφέρουμε μερικά μόνο, καθώς η Baillie Gifford είχε πάντα τον τρόπο της να ξετρυπώνει τα κρυμμένα διαμάντια πριν από κάθε άλλο.
Σήμερα είναι ένας επενδυτικός κολοσσός που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 221 δισ. δολαρίων και συνεχίζει μάλιστα να κοιτά στο μέλλον, παραμένοντας πίσω από πολλά θεότρελα στοιχήματα καινοτομίας.
Με ιστορία 111 ετών, ο οίκος από το Εδιμβούργο που ιδρύθηκε το 1908 συνεχίζει μάλιστα να κατέχεται από μόλις 44 συνεταίρους. Και όλοι εργάζονται στην εταιρία τους, αποτελώντας κι ένα καλό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της σε Εδιμβούργο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Χονγκ Κονγκ πρόσφατα.
Με έδρα σταθερά το Εδιμβούργο, η παλιά νομική φίρμα που ασχολήθηκε κάποια στιγμή με την επενδυτική άρχισε να γιγαντώνεται όταν έδινε δάνεια στους καλλιεργητές καουτσούκ της Μαλαισίας. Οι επενδυτές της μάλιστα ήταν από τους ελάχιστους παγκοσμίως που βγήκαν οικονομικά αλώβητοι από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και κάθε άλλη οικονομική αναποδιά του πλανήτη.
Η κίνηση-ματ για την Baillie Gifford ήρθε ωστόσο στη δεκαετία του 1990, όταν «ανακάλυψε» τον κλάδο της τεχνολογίας και άρχισε να υποστηρίζει κινήσεις που έμοιαζαν καταδικασμένες πριν καν γεννηθούν. Ποιο το αποτέλεσμα; Ότι μέσα σε 10 χρόνια, από το 2008-2018 δηλαδή, η Baillie Gifford των 50 δισ. δολαρίων έφτασε να διαχειρίζεται κεφάλαια ακόμα και 250 δισ. δολαρίων, έχοντας πια πελάτες τα πέντε από τα εφτά μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ, αλλά και όλους λίγο-πολύ τους κολοσσούς Ιαπωνίας και Αυστραλίας.
Ο συνεργάτης του οίκου που δεν αρέσκεται στη δημοσιότητα, Stuart Dunbar, μίλησε πρόσφατα στο Business Insider και αποκάλυψε τους τομείς που στοχεύει η εταιρία για το μέλλον. «Αγνοούμε παντελώς την αγορά», είπε εκείνος στο περιοδικό, «δεν έχει καμία σημασία. Δεν επενδύουμε στην αγορά, επενδύουμε σε μια χούφτα καταπληκτικών εταιριών».
Τι έχει σημασία λοιπόν; «Το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι αν αυτές οι εταιρίες σημειώνουν αρκετή επιχειρησιακή πρόοδο ώστε να πετύχουν τους μακροχρόνιους στόχους με τον τρόπο που περιμένουμε εμείς να το κάνουν». Όσο για τον επενδυτικό τους κανόνα, λέει πως η Baillie Gifford προσπαθεί να βγάλει 2,5-5 φορές τα λεφτά της σε μια περίοδο 5-10 ετών. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί να περιμένει και πιο πολύ ακόμα.
Και τα ονόματα που έχει να επιδείξει υπογράφουν εξάλλου τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας της αγοράς: Alphabet, Amazon, Facebook, Netflix, Alibaba και την Tesla φυσικά, στην οποία παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής.
Συνεχίζει να κοιτά για μονόκερους, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Dunbar, εταιρίες που δεν σου γεμίζουν το μάτι δηλαδή, αλλά για τα τζιμάνια της Baillie Gifford είναι σωστός θησαυρός…