Σεντένο: Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της
Στα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μπαίνουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του κουαρτέτου των δανειστών μετά τις χθεσινές επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Τα ραντεβού έχουν κλειστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με το πρώτο να έχει οριστεί στις 5 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνάντηση αυτή, θα γίνει μια πρώτη κουβέντα ενώ το κρίσιμο ραντεβού είναι το δεύτερο στις 6 το απόγευμα όπου στο τραπέζι μπαίνει το κρίσιμο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν είναι άλλο από την κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα, το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των κόκκινων δανειοληπτών και τα σχέδια των τραπεζών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Αυτό που φάνηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν πλήρη εικόνα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς τόσο για το κυπριακό μοντέλο ΕΣΤΙΑ που προβλέπει την επιδότηση μέχρι και του 1/3 της δόσης του στεγαστικού δανείου των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών με κόκκινα δάνεια αλλά ούτε και για το πλάνο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Το μόνο που μοιάζει να είναι πιο ξεκάθαρο είναι ότι προκρίνεται το ιταλικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών θα βρεθούν και τα θέματα της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που είχαν χθες με τους εκπροσώπους των κομμάτων οι επικεφαλής των δανειστών έδειξαν ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Μάλιστα τα στελέχη της Κομισιόν ήταν πλήρως ενημερωμένα για το περιεχόμενο του πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό. Αφού επανέλαβαν την επίσημη θέση της Κομισιόν για μια «λελογισμένη αύξηση», άφησαν ωστόσο να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν σε ένα ποσοστό αναπροσαρμογής των κατώτατων ημερομισθίων που δεν θα ξεπερνούσε το 7-7,5%, θεωρώντας υπερβολικό το 10%. Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σήμερα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με τους θεσμούς και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα.
Εκτός από τον υποκατώτατο μισθό στις ίδιες συναντήσεις σύμφωνα με πληροφορίες από τα κόμματα καταγράφηκε η ανησυχία των θεσμών αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοσιονομική εκτροπής είτε στη βάση των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά, είτε εξαιτίας των προσλήψεων την πορεία των οποίων παρακολουθούν στενά. Πεδίο τριβής φαίνεται να αποτελούν και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα με εξαιρετικά σημαντικό κόστος που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ολες αυτές οι ανησυχίες θα αποτυπωθούν και στις εκθέσεις που θα παρουσιάσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ.
Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις στα μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα και τις ενστάσεις που διατυπώνονται τόσο στους κόλπους των θεσμών όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία περί πιθανής μη εκταμίευσης της δόσης των 750 κατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Μάριο Σεντένο: Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θα υπάρξουν άλλα προγράμματα
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη του στο Euronews σχολίασε πως ένα από το δύο θέματα που τον εντυπωσίασαν το 2018, ήταν το τέλος του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. «Η 20η Αυγούστου ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί μπήκε τέλος στα προγράμματα διάσωσης στην ευρωζώνη» ανέφερε .
Ο Σεντένο υπογράμμισε επίσης πως το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από τόσα χρόνια «είναι πολύ σημαντικό για όλους, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό. Τρία προγράμματα, 8 χρόνια, πολλές μεταρρυθμίσεις, πολύ σκληρά μέτρα που όλοι περιμένουμε να μεταφραστούν σε ανάπτυξη, σε κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ελλάδα αναλαμβάνει να λύσει μόνη της τελικά όλα τα θέματα και τα προβλήματά της. Δεν θα υπάρξουν άλλα προγράμματα. Αυτό είναι το σημαντικό».