Ξεκινούν με τον εξωδικαστικό και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη
Η επόμενη ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τα υπουργεία να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει πολύ πίσω με στόχο να αποφύγουν τις κίτρινες κάρτες των δανειστών.
Τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου των θεσμών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα πιάνουν από σήμερα δουλειά για να προετοιμάσουν τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου οι επικεφαλής των δανειστών με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Η αυλαία ανοίγει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ενώ αύριο στο επίκεντρο θα βρεθεί το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Στις σημερινές επαφές των τεχνικών κλιμακίων θα εξεταστεί η πορεία της ρύθμισης των εξωδικαστικού καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές – βελτιώσεις που επήλθαν στην λειτουργία του με βασικότερη τη διεύρυνση της «αυτοματοποιημένης» διαδικασίας για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ. Τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι ο εξωδικαστικός ανεβάζει ταχύτητες. Από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης περίπου 60.000 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 6.174 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με τις 1.289 να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και να ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο (περίπου 1 στους 4,8). Οι υπόλοιποι οφειλέτες βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τους.
Πρώτη κατοικία
Αύριο Παρασκευή, τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν ραντεβού με τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί ο νόμος Κατσέλη και το διάδοχο σχήμα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Στόχος είναι το σχέδιο να εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα από τη Βουλή και να εφαρμοστεί αμέσως μετά, όταν θα εκπνεύσει το ισχύον καθεστώς του ν. Κατσέλη, που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει υπό τις παρούσες συνθήκες να αλλάξει επί τα χείρω τους όρους με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε να υπάρξει συμφωνία πακέτο τόσο για τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για το νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, στο πρώτο βήμα οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτημα ρύθμισης, που όπως όλα δείχνουν θα γίνεται ηλεκτρονικά και εξωδικαστικά, έτσι ώστε αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία του νόμου Κατσέλη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η PwC επεξεργάζεται το σχετικό πλάνο. Στο δεύτερο στάδιο, με βάση όλα τα δεδομένα του οφειλέτη- εισόδημα, περιουσία, οφειλές- το σύστημα θα εξάγει μια συνολική ρύθμιση προς όλους. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδίου, η ρύθμιση εκ μέρους των τραπεζών θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των πληρωμών σε βάθος ως 25 έτη, καθώς και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής (με «εργαλείο» την αντιστοίχιση δανείου- τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου). Σε αυτό το σημείο θα «κουμπώνει» το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, καθώς με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (η αξία της πρώτης κατοικίας παραμένει σημείο τριβής μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης), θα έρχεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός και θα επιδοτεί τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, καλύπτοντας μέρος της δόσης του δανείου, που θα ρυθμίζεται. Γι’ αυτόν το σκοπό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατεθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ.