Από κόσκινο θα περάσουν στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τα 16 προαπαιτούμενα
Φρένο στην οικονομία βάζουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η αβεβαιότητα για το χρόνο των εκλογών. Οι πολιτικές εξελίξεις αναστέλλουν κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις όπως είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση του πρώτου ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά το τέλος του Μνημονίου, οι πολιτικές εξελίξεις φρενάρουν τις όποιες αποφάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ είχε σχεδιάσει την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου ύψους 1-2 δισ. ευρώ εντός του Ιανουαρίου. Με τις εξελίξεις να τρέχουν, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως κάνουν δεύτερες σκέψεις για το χρόνο εξόδου στις αγορές και είναι πιθανόν το σχέδιο να πάρει μικρή αναβολή.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος εκκρεμοτήτων λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά για τις παροχές, αλλά και για το πιθανό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και οι προτάσεις για το νόμο Κατσέλη με τους θεσμούς να εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο νέας παράτασης μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Από κόσκινο θα περάσουν στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τα 16 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν ενώ καθυστερήσεις καταγράφονται ακόμα και στα εξής:
1. Μερίσματα: Νομοθέτηση της μείωσης της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 10% και της κατάργησης του παρακρατούμενου φόρου στα εταιρικά ομόλογα.
2. Επίδομα στέγης: Έκδοση υπουργικής απόφασης για το επίδομα στέγασης των 70 έως 210 ευρώ που θα λαμβάνουν κάθε μήνα περίπου 300.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
3. Κατώτατος μισθός: Εκδοση υπουργικής απόφασης για την κατάργηση του υποκατώτου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού
4. Ασφαλιστικές εισφορές: Έκδοση υπουργικής απόφασης για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.
5. ΕΝΦΙΑ: Έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τη μεσοσταθμική μείωση 10%.
6. Πλαστικό χρήμα: Κατάθεση νομοθετικών διατάξεων για τις αλλαγές στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα οι διατάξεις θα προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των δαπανών με πλαστικό χρήμα που απαιτούνται για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.