Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε πριν την παραίτηση Καμμένου υπέρ της συνεργασίας με την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία
«Όσο το αργότερο, τόσο το καλύτερο» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News και σε ερώτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς όπως εξήγησε, ο συνδυασμός της αναπτυξιακής στρατηγικής και της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης «που ξεδιπλώνονται σταδιακά», θα «αποτελέσουν τις βάσεις της επόμενης τετραετίας».
Ο κ. Τσακαλώτος αναγνωρίζει τους «πολλούς και σημαντικούς αγώνες» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ «για την έξοδο από τα μνημόνια και τη δημιουργία κοινωνικού κράτους», ωστόσο θεωρεί, ότι η συνεργασία αυτή «χάνει τη δυναμική της, ίσως γιατί βασικά ζητήματα του πλαισίου συνεργασίας μας έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας». Σημειώνει δε ότι «έχουν μείνει χωρίς συναίνεση εκείνα τα ζητήματα που έχουμε πραγματικές διαφωνίες».
Θεωρεί αναγκαιότητα τη συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, ως στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά προσθέτει, ότι «το ΚΙΝΑΛ δεν έχει απογαλακτιστεί από τη συμμαχία του με τον νεοφιλελευθερισμό και τη Δεξιά». Ερωτηθείς αν «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να μπουν κάποιοι φυλακή, για να κερδίσει τις εκλογές», απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές από την υλική αποτύπωση του προγράμματος του και όχι από την σκανδαλολογία».
«Η ύπαρξη φαινομένων διαφθοράς και σκανδάλων, δεν σχετίζεται με το τι επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά με το τι υπάρχει υποφωτισμένο εδώ και δεκαετίες και τι θεωρεί αξιόποινο η Δικαιοσύνη» αναφέρει. Επισημαίνει ακόμα ότι δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ο παροξυσμός της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει βάσει των συμφερόντων του Δημοσίου και όχι βάσει του πολιτικού χρόνου, ενώ αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σημειώνει καταρχήν ότι επί του ζητήματος αυτού πρέπει να απαντήσει και η ΝΔ στο αν συμφωνεί με τα υπόλοιπα κόμματα του ΕΛΚ που «υποστηρίζουν ότι η λιτότητα αποτελεί τη λύση του προβλήματος». Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των δυνάμεων εκείνων της αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, και της μεταξύ τους συνεννόησης «πριν και μετά τις εκλογές, ότι η λιτότητα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».
Αναφέρει ότι η σταδιακή μείωση της φοροδιαφυγής θα δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός πιο απλού, πιο δίκαιου και με μονιμότερα χαρακτηριστικά φορολογικού συστήματος. Επίσης ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει τα περί «παροχολογίας» και τονίζει ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί σταδιακά ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος».
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια είπε, ότι η πρόταση για ένα εγγυοδοτικό ταμείο είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο γιατί είναι πιο ώριμο σχέδιο, όσο και γιατί ήδη υπάρχει η ιταλική εμπειρία». Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητα της ανάπτυξης και εκφράζει την πεποίθηση του, ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός βάσει των όσων ανέφερε για τα κόκκινα δάνεια, το κοινωνικό κράτος και το φορολογικό σύστημα.