«Ενισχύουμε επιχειρήσεις και φορείς στην κατεύθυνση της διασύνδεσης της παραγωγικής διαδικασίας με την έρευνα και την καινοτομία», τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας
Με το χρηματικό ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 95 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας για ερευνητικά έργα ανάπτυξης και καινοτομίας, τα οποία έχουν ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», έπειτα από απόφαση του περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα. Μάλιστα, η χρηματοδοτική στήριξη ερευνητικών έργων στους τομείς της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της «Αγροδιατροφής», στις «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και στις «Ενεργειακές Εφαρμογές».
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στον τομέα προτεραιότητας της «Αγροδιατροφής» αφορά πράξεις προϋπολογισμού 3.416.442 ευρώ για συνολικά 42 δικαιούχους, ενώ τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αφορούν επενδύσεις από 45.000 έως και 250.000 ευρώ.
Στον τομέα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» η χρηματοδότηση αφορά πράξεις προϋπολογισμού 3.171.803 ευρώ και συνολικά 36 δικαιούχους, ενώ τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αφορούν επενδύσεις από 35.000 έως και 215.000 ευρώ.
Επίσης, στον τομέα «Ενεργειακές Εφαρμογές» η χρηματοδότηση αφορά πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 1.583.714 ευρώ και θα ωφεληθούν 17 δικαιούχοι, ενώ τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν επενδύσεις από 50.000 έως και 150.000 ευρώ.
Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ενισχύουμε επιχειρήσεις και φορείς στην κατεύθυνση της διασύνδεσης της παραγωγικής διαδικασίας με την έρευνα και την καινοτομία», χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και στον τομέα της Αγροδιατροφής».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις στην ευφυή γεωργία και σε καινοτόμα προϊόντα δείχνουν ότι η σύνδεση της καινοτομίας με τον πρωτογενή τομέα είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί».
Τέλος, επισήμανε ότι «με την αξιοποίηση της γνώσης των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι, όπως είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και η αύξηση των εξαγωγών».