Χάνεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην οικονομία

Χάνεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην οικονομία

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας το επόμενο εξάμηνο

Τη μεγαλύτερη πτώση της σε διάστημα άνω των τριών ετών κατέγραψε το Δεκέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνοντας το κλίμα νευρικότητας που επικρατεί ήδη μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας να επεκταθεί και στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board -που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα- συρρικνώθηκε αυτό το μήνα κατά 8,3 μονάδες, υποχωρώντας στις 136,4 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που καταγράφει ο δείκτης από τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν για την πορεία του χρηματιστηρίου που τους τελευταίους μήνες έχει κάνει «βουτιά». Οικονομολόγοι, δε, έχουν προβλέψει πως η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει επιβράδυνση μέσα στο 2019.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης που μετρά την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε στις 171,6 μονάδες από 172,7 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών -που μετρά τις προσδοκίες των Αμερικανών για τους επόμενους έξι μήνες- συρρικνώθηκε στις 99,1 μονάδες από 112,3 που ήταν το Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι και το χαμηλότερο επίπεδο που αγγίζει ο δείκτης από τον Οκτώβριο του 2016, ένα μήνα πριν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει στις προεδρικές εκλογές.