Στα 100 ευρώ κυμαίνεται το μέσο κόστος φέτος – Ποια προϊόντα είναι πιο ακριβά και ποια πιο φθηνά σε σχέση με πέρσι
Μεγάλη διακύμανση παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι ανάλογα με το σημείο πώλησής τους, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Έτσι, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα αλλά και τα καταστήματα που επιλέγουν αφού σε ένα γιορτινό γεύμα, για το οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς, να στοιχίζει περίπου 124% περισσότερο από ό,τι το αντίστοιχο με τα φθηνότερα αγαθά.
Η Γενική Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έφτιαξε τον φετινό «τιμοκατάλογο» για το γιορτινό τραπέζι κάνοντας τιμοληψίες σε πολλά σημεία της αγοράς. Το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι κυμαίνεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις από 95 έως 100 ευρώ.
Σε σχέση με πέρυσι χαμηλότερες είναι οι τιμές στα χοιρινά κρέατα καθώς και στις γαλοπούλες εισαγωγής, ενώ ακριβότερη είναι η ντόπια γαλοπούλα, όπως και η κατεψυγμένη. Χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στα γλυκά και τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, ενώ ακριβότερα είναι τα οπωροκηπευτικά και οι πατάτες.
Πώς μπορείτε να έχετε όφελος ακόμη και 100 ευρώ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Όπως τονίζει το υπουργείο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους σε τιμές που κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο μπορούν να ωφεληθούν έως και 75 ευρώ, ενώ εάν επιλέξουν τις φθηνότερες επιλογές (όπως ενδεικτικά κοκόρι, γαλοπούλα κατεψυγμένη, κομμάτια χοιρινού, προσφορές στα λοιπά είδη) το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με πουλερικά ή χοιρινό). Το κόστος για το τυπικό καλάθι με πουλερικά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 96,65 ευρώ, ενώ για το τυπικό καλάθι με χοιρινό ανέρχεται σε 99,33 ευρώ. Στα ενδεικτικά καλάθια περιλαμβάνονται τόσο είδη και ποσότητες για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών όσο και γλυκά έτοιμα προς κατανάλωση (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη παραδοσιακές συνταγές, το όφελος ανέρχεται σε 8,36 ευρώ ανά κιλό κουραμπιέδων, μελομακάρονων και βασιλόπιτας, εάν αυτά τα γλυκά παρασκευαστούν από το ίδιο το νοικοκυριό.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, επίσης, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι για οκτώ-δέκα άτομα, που περιλαμβάνει δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο γλυκά και πέντε είδη φρούτων, θα στοιχίσει φέτος από 58,38 ευρώ έως 131,08 ευρώ.
«Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη-ανώτερη) διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακριβότερο κατά 124,55%, σε σχέση με ένα τραπέζι με τα ίδια προϊόντα και στις ίδιες ποσότητες, που όμως αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του φορέα.
Στην αγορά, προειδοποιεί το ΚΕΠΚΑ, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 17,95 ευρώ το κιλό, κουραμπιέδες 19,95 ευρώ το κιλό και κόκκινο κρασί 33,07 ευρώ το λίτρο). «Δεν χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα τρόφιμα» υπογραμμίζει το ΚΕΠΚΑ.
Αντικαθιστώντας τη γαλοπούλα με κόκορα (ελληνικό έθιμο), το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει φέτος από 45,98 ευρώ έως 119,84 ευρώ. «Αν επιλέξουμε κόκορα αντί γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει έως 21,24% φθηνότερα» σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.
Σύμφωνα με τις τιμοληψίες (από τις οποίες εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές), το κόστος της εγχώριας γαλοπούλας κυμαίνεται φέτος από τα 6,50 έως τα 7,70 ευρώ/κιλό, του εγχώριου χοιρινού χωρίς κόκαλο, από 3,50 έως 7,90 ευρώ το κιλό, των μελομακάρονων από 5,80 έως 13,80 ευρώ/κιλό και των κουραμπιέδων από 6 έως 14,90 ευρώ/κιλό.