«Στην τετραετία δηλαδή μέχρι το 2022 τα μέτρα που ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση κοστίζουν 9,7 δισ. ευρώ»
Σε 5,3 δισ. ευρώ άμεσα κοστολογεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης τη δέσμη των μέτρων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ζητεί από τον πρόεδρο του Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2019, η Βουλή να εξοπλίσει κατάλληλα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για να κοστολογεί και να αξιολογεί τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.
Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, είναι μια πρωτοβουλία που οδηγεί σε πολύ καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, σε διαφάνεια, σε βελτίωση της ποιότητας του διαλόγου και εν τέλει σε καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. «Γίνεται αλλού και προτείνω στο Προεδρείο της Βουλής να το σκεφτεί ως μέτρο και στη χώρα μας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η δέσμη των μέτρων, η ραχοκοκαλιά του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, σημαίνει ένα από τα εξής τρία πράγματα: «Ή η ΝΔ δεν είναι ειλικρινής, κάτι που δεν πιστεύω, ή σκοπεύει να μειώσει δραματικά κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις (το 20% του προϋπολογισμού είναι μισθοί και το 40% είναι συντάξεις) κάτι που δεν το αποκλείω ή το πιο πιθανό πιστεύει πως η επιθετική μείωση φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Πιστεύει δηλαδή πως είναι ικανή, αυτή η μείωση φόρων 5,3 δισ. να οδηγήσει σε τόσο μεγάλη τόνωση της ανάπτυξης, που τα παραγόμενα έσοδα να υπερκαλύπτουν την απώλεια εσόδων που δημιουργεί η μείωση των φόρων».
«Άρα - συμπέρανε ο κ. Χουλιαράκης - δεν χρειάζεται να πολυασχολούμαστε με τον προϋπολογισμό, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τη φορολογία», υπογραμμίζοντας πως δεν θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς με την άποψη αυτή, αν δεν ήταν επικίνδυνη, ιδιαίτερα για μία χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ όσο η Ελλάδα.
«Επικίνδυνη για έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέες περιπέτειες» αποφάνθηκε και παρατήρησε ότι δεν είναι τυχαίο πως κανένα κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, δεν διακρίνεται από αυτού του είδους τον δημοσιονομικό καιροσκοπισμό. Το μόνο κόμμα, όπως είπε, που αγνοεί τις συνέπειες της επιθετικής μείωσης της φορολογίας στον προϋπολογισμό, είναι το αμερικανικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο τρεις φορές από το 1980 ακολουθεί την πολιτική αυτή για να αφήσει πίσω του δημοσιονομικά ερείπια που κλήθηκαν να συμμαζέψουν οι Δημοκρατικοί.
«Για τη χώρα μας όμως δημοσιονομικά ερείπια σημαίνει ένα νέο πρόγραμμα κάτι πολύ ανησυχητικό» επισήμανε και τόνισε πως σημασία έχει η διατήρηση της αξιοπιστίας και της δημοσιονομικής ισορροπίας με μοίρασμα των καρτών της ανάπτυξης, με τρόπο δίκαιο που μειώνει τις συνέπειες.
«Από την άλλη πλευρά, έχουμε επιθετική μείωση της φορολογίας χωρίς εκτίμηση των συνεπειών στον προϋπολογισμό με βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος αλλά μεσοπρόθεσμο βαρύ τίμημα για τη χώρα» υπογράμμισε ο αν. υπουργός Οικονομικών και αντιπαρέβαλε: «Εμείς θα προχωρήσουμε στον ίδιο δρόμο, εχθροί του χρέους σεβόμενοι τις θυσίες του ελληνικού λαού με βήματα σταθερά για να μην διασπαθιστεί το πολύτιμο κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει οικοδομηθεί και γνωρίζοντας πως η σταθερότητα έχει οικοδομηθεί για να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης να αυξηθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα, να διανεμηθούν δίκαια, να μειωθεί η ανεργία και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος».
Το κόστος των μέτρων της ΝΔ
Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε αρκετά γενναιόδωρη την πρόταση της ΝΔ, «δεν είναι βέβαια παροχολογία γιατί παροχολογία κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε με σκωπτικό τόνο και επισήμανε ότι αυτή περιλαμβάνει καταρχάς μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα.
Αναλυτικά ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι:
- περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας με κόστος 666 εκατ. ευρώ,
- μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε δύο χρόνους με κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ, (και άμεσα με κόστος 640 εκατ.)
- μείωση φορολογικού συντελεστή μερισμάτων από το 15% στο 5% (κομμάτι του προϋπολογισμού)
- εισαγωγή φορολογικού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ για μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις και αγρότες με κόστος 2,7 δισ.,
-επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί με κόστος 317 εκατ.,
- αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 760 εκατ. σε 1 δισ. (είναι ήδη 850 εκατ.)
- επαναφορά επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους με κόστος 300 εκατ.,
- αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ..
«Το συνολικό κόστος το 2020, σε πρώτο χρόνο δηλαδή, είναι 4,7 δισ. ευρώ και συνολικό κόστος 5,8 εκατ. ευρώ» αποφάνθηκε ο κ. Χουλιαράκης.
Επίσης, τόνισε ότι η δέσμη μέτρων της ΝΔ, περιλαμβάνει:
- Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση συντελεστών 22% και 11% από 24% και 13% αντιστοίχως με κόστος 733 εκατ. ευρώ,
- σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος με κόστος 323 εκατ. ευρώ,
- σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με κόστος 1,2 δισ. ευρώ,
- μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% σε 15% σταδιακά εντός τετραετίας με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.
«Στην τετραετία δηλαδή μέχρι το 2022 τα μέτρα που ανακοίνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση κοστίζουν 9,7 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Χουλιαράκης. Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο, «σε μία χώρα που έχει υποφέρει από μία βαθιά ύφεση εξαιτίας των πολιτικών του παρελθόντος», όταν καταθέτει κανείς μια τόσο μεγάλη δέσμη μέτρων να του ζητεί μόνο ένα πράγμα: Να τεκμηριώνει με τρόπο πειστικό με ποιο τρόπο θα τη χρηματοδοτήσει.
«Και φυσικά δεν είναι καθόλου πειστικό να ισχυρίζεται πως θα χρηματοδοτήσει τη δέσμη αυτή μέσω της μείωσης της φορολογικής διαφυγής, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με μείωση των δημοσιονομικών στόχων, με επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενίσχυση ΣΔΙΤ και πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών» παρατήρησε ο κ. Χουλιαράκης.