Προτείνεται η παροχή κλιμακούμενης έκπτωσης του φορολογικού συντελεστή, από 10% έως 50%, ανάλογα με το μέγεθός της
Μειωμένη φορολογία για τις μεγάλες επενδύσεις ζητά η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με υπόμνημα προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη αναφορικά με το νομοσχέδιο για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα προτείνεται η παροχή κλιμακούμενης έκπτωσης του φορολογικού συντελεστή, από 10% έως 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης και τις θέσεις εργασίες που δημιουργούνται και για διάστημα 15 ετών.
Στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προτείνεται, ακόμη, να υιοθετηθεί σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων καθώς, όπως αναφέρει, πέρα από τις προϋποθέσεις υπαγωγής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα, δεσμευτικά, ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, σύστημα βαθμολογίας και ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης και δεν προβλέπεται η σαφής τεκμηρίωση του οφέλους της ελληνικής οικονομίας από την επένδυση.
Ζητά επίσης, να συμπεριληφθεί στα επενδυτικά κίνητρα η επιδότηση της δημιουργούμενης απασχόλησης και της χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι κατηγορίες παρεχόμενων επενδυτικών κινήτρων περιλαμβάνουν Κίνητρα Χωροθέτησης, Φορολογικά Κίνητρα, Κίνητρο Ταχείας Αδειοδότησης και Κίνητρα ενίσχυσης δαπανών στρατηγικών επενδύσεων, όπως χορήγηση ενισχύσεων δαπανών για την πρόσληψη εργαζομένων σε μειονεκτική θέση και ατόμων με αναπηρία, δαπανών για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, δαπανών μισθολογικού κόστους.