Τι ισχυρίζονται οι παραγωγοί για το κόστος αλλά και την τιμή που αναγκάζονται να πουλήσουν
Στην οριστικοποίηση του φακέλου που θα καταθέσουν στο προσεχές διάστημα στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για χρήση εναρμονισμένων πρακτικών, εκ μέρους των εμπόρων, στο θέμα των τιμών, προχωρούν εντός της επόμενης εβδομάδας σε συνάντησή τους, οι περισσότεροι των 450 φασολοπαραγωγών Καστοριάς και Φλώρινας. Αυτό τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος και ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Πελακάνος", Κώστας Ναλμπαντίδης.
Υπογραμμίζοντας ότι το 60% της παραγωγής φέτος είναι αδιάθετο, όταν πέρυσι την αντίστοιχη εποχή το ποσοστό αυτό δεν υπερέβαινε το 20%, ο κ. Μόσχος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "εδώ και οκτώ μήνες δεν έχουν γίνει εισαγωγές και έχουμε και τα σχετικά στοιχεία. Πώς γίνεται λοιπόν να εκβιάζονται οι φασολοπαραγωγοί να πουλήσουν κάτω των δύο ευρώ/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα 2,20 ευρώ/κιλό περίπου και με την αιτιολογία των εισαγόμενων φασολιών και της χαμηλής τιμής τους;". Συμπλήρωσε, σε ό,τι αφορά την παρουσία κινέζικων φασολιών στη χώρα μας ότι "και αυτά είναι ακριβά και για να εκτελωνιστούν απαιτούνται τουλάχιστον 2,47 λεπτά/κιλό στη χονδρική".
"Οι ελληνοποιήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο", είπε από την πλευρά του ο κ. Ναλμπαντίδης, προσθέτοντας ότι "τη στιγμή που η ελληνική παραγωγή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αδιάθετη, ωστόσο η αγορά είναι πλημμυρισμένη από φασόλια, των οποίων οι τιμές φτάνουν έως και τα 8 ευρώ/κιλό".
Στο πλαίσιο αυτό και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της φασολοπαραγωγής στη χώρα μας, ο κ. Ναλμπαντίδης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ η πολιτεία να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, να "καταφέρει τον έλεγχο των μεσαζόντων που αισχροκερδούν επαίσχυντα εις βάρος των παραγωγών" και να "μας απαλύνει φορολογικά και ασφαλιστικά εμάς τους ανθρώπους του πρωτογενούς; τομέα, πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να επιβιώσουμε".Εκτιμώντας ότι το 2019 θα είναι "ίσως η πιο δύσκολη χρονιά που έχουν βιώσει οι παραγωγοί", ο κ. Ναλμπαντίδης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού όπως υπογράμμισε "οι προσπάθειες για εξωστρέφεια, που αποτελεί μονόδρομο, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα".
"Η ενίσχυση των εξαγωγών μας είναι μονόδρομος πλέον, ως αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και συνεπεία των ελληνοποιήσεων, που πραγματικά αποτελούν μάστιγα για εμάς", επισήμανε ο κ. Ναλμπαντίδης, υπενθυμίζοντας ότι "εμείς στον "Πελακάνο", στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε το στοίχημα της εξωστρέφειας, αναζητούμε νέες αγορές για τα παραδοσιακά φασόλια σε Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ. Σήμερα ο συνεταιρισμός εξάγει στις ΗΠΑ δέκα τόνοι φασόλια Πρεσπών".
Για τη φετινή παραγωγή, που εκτείνεται σε 3.500 στρέμματα, ο κ. Ναλμπαντίδης τόνισε ότι είναι "άριστη" ποιοτικά και καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό 30% συγκριτικά με πέρυσι.