Τρανταχτά παραδείγματα λάθος επαγγελματικών χειρισμών που τα πηγαδάκια συζητάνε μετά από χρόνια στη Silicon Valley
Λένε πως τα startups έρχονται και φεύγουν και εννοούν πως είναι τέτοια η ταχύτητα των εξελίξεων στον κλάδο της βιομηχανίας που οι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν διλήμματα. Πού να πάνε δηλαδή και τι να αφήσουν, μέσα σε ένα τοπίο που αλλάζει διαρκώς και παρέχει ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα.
Δυστυχώς όμως για τους ανθρώπους της λίστας μας δεν έκαναν καθόλου καλές επιλογές, λέγοντας το μεγάλο «όχι» σε δουλειές που θα τους έκαναν πολυεκατομμυριούχους. Κυριολεκτικά!
Τρανταχτά παραδείγματα λάθος επαγγελματικών χειρισμών δηλαδή που τα πηγαδάκια συζητάνε ακόμα στη Silicon Valley. Και θα συζητάνε για χρόνια…
Όταν το Instagram ήθελε την Amanda Wixted ως την πρώτη του υπάλληλο
Η Amanda Wixted είναι αρκετά πετυχημένη στην καριέρα της, να σημειώσουμε προκαταβολικά, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό της Zynga ως μια από τις πρώτες υπαλλήλους και ανταμείφθηκε με μετοχές της εταιρίας. Σε επίπεδο χρημάτων πάντως, αυτά που πήρε παραμένουν ψίχουλα σε σχέση με όσα θα έβγαζε αν αποδεχόταν εκείνη την πρόταση του Instagram το 2010 να αφήσει τη Zynga και τα παιχνίδια της.
Τον Ιούνιο του 2010 βέβαια οι Mike (Krieger) και Kevin (Systrom) είχαν ιδρύσει μόλις την εφαρμογή τους για διαμοιρασμό φωτογραφιών (Burbn την έλεγαν τότε) και η Wixted ήταν ήδη επικεφαλής στο τμήμα εφαρμογών για κινητά της Zynga. Ο Mike της τηλεφώνησε και την κάλεσε να γίνει η πρώτη ποτέ υπάλληλος του Instagram, εκείνη είπε όμως «όχι».
«Ήταν καταπληκτική ομάδα, αλλά εγώ δεν μπορούσα να νιώσω ενθουσιασμό για μια εφαρμογή που μοίραζε φωτογραφίες». Η έλλειψη ενθουσιασμού τής στέρησε βέβαια εκατομμύρια με ουρά ως η πρώτη ποτέ υπάλληλος του Instagram, καθώς 2 μόλις χρόνια αργότερα η εφαρμογή εξαγοράστηκε από το Facebook έναντι 1 δισ. δολαρίων…
Όταν ο Sahil Lavingia εγκατέλειψε το Pinterest πριν κλείσει έναν χρόνο και κατοχυρώσει δικαίωμα μετοχών
Ο Sahil Lavingia έχει ένα δικό του startup, το Gumroad, μια εφαρμογή πληρωμών που σκάρωσε το 2012, στα 19 του μόλις χρόνια. Για να το κάνει όμως αυτό αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως ο δεύτερος μόλις υπάλληλος του Pinterest! Και έφυγε μόλις έναν μήνα πριν κλείσει έναν χρόνο δουλειάς στην εφαρμογή, κάτι που σημαίνει πως το δικαίωμα για μετοχές που είχε στη διάθεσή του ακυρώθηκε.
Το Pinterest έχει σήμερα αξία στα 12 δισ. δολάρια και εκείνος θα ήταν εκεί από την αρχή, παίρνοντας ένα καλό κομμάτι της πίτας. Η «χασούρα» του έχει εκτιμηθεί σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια…
Ο συγκάτοικος του Mark Zuckerberg που αρνήθηκε να ενταχθεί στην ιδρυτική ομάδα του Facebook
Στην γκάφα του αιώνα ίσως, ο Joe Green ήταν συγκάτοικος του Mark Zuckerberg στο Harvard όταν οι δυο καλοί φίλοι έφτιαξαν το FaceMash και μπήκαν σε μεγάλες περιπέτειες με την πρυτανεία του πανεπιστημίου. Και ήταν ο πατέρας του Green, καθηγητής στο πανεπιστήμιο UCLA, που του παρήγγειλε να κόψει κάθε συνεργασία με τον Zuckerberg, ειδάλλως οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες.
Ο Mark ζήτησε βέβαια από τον κολλητό του να ηγηθεί του Facebook και να αναλάβει προσωπικά όλο το επιχειρηματικό πλάνο για την ανάπτυξή του, μια θέση που αρνήθηκε ο Joe. Μια θέση που θα του είχε δώσει το 4% της εταιρίας και θα του απέφερε σήμερα περιουσία της τάξης των 3 δισ. δολαρίων!
Πήρε βέβαια κάποιες μετοχές από τον Mark για να λειτουργήσει ως προσωπικός του σύμβουλος και με τα λεφτά που έβγαλε από αυτές ίδρυσε δυο δικές του εταιρίες, τις Causes και NationBuilder, στις οποίες συνήθιζαν να επενδύουν πακέτο με το Facebook οι πρώτοι επενδυτές του κοινωνικού δικτύου…