Στα μαλακά η Ελλάδα για τις καθυστερήσεις σε 16 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις
Πράσινο φως για την Ελλάδα και κόκκινο για την Ιταλία ανάβει σήμερα το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, θα εγκρίνουν χωρίς συζήτηση τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019, μέρος του οποίου είναι η μη περικοπή των συντάξεων και τα λεγόμενα θετικά μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, συζήτηση αλλά όχι έντονη στη φάση αυτή θα γίνει για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, όπου η Κομισιόν διαπιστώνει καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε 16 μεταρρυθμίσεις. Ειδικά για τις συντάξεις όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ευρωπαίος αξιωματούχος η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική. Πρόκειται για κατάργηση του μέτρου, που δεν θα επανέλθει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020.
Η σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα είναι διπλή. Στο πρώτο μέρος οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και στο δεύτερο με την προετοιμασία των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις 13-14 Δεκεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Όσον αφορά στους προϋπολογισμούς του 2019, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ιταλία ενώ από κρισάρα θα περάσουν και άλλες πέντε χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία), των οποίων τα σχέδια του προϋπολογισμού παρουσίαζαν κάποιες αποκλίσεις από τους στόχους. Φυσικά, ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους Ευρωπαίους αξιωματούχος δεν είναι άλλος τώρα από την Ιταλία για την οποία η Κομισιόν ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία μη συμμόρφωσης της ιταλικής κυβέρνησης με τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος.
Αν και η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε 16 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις το κλίμα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προδιαγράφεται φιλικό σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογο του, Τζοβάνι Τρία, που θα είναι στη σύνοδο μάλλον απομονωμένος.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα φύγει από την βελγική πρωτεύουσα με απλές συστάσεις στην βάση των παρατηρήσεων που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συστάσεις ώστε μεταξύ άλλων να προχωρήσουν: η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κ.α. Στην σύνοδο θα μετάσχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.
Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ θα σχολιάσουν από κοινού την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.
Μπορεί η σημερινή συζήτηση για τη χώρα μας να είναι σύντομη αλλά η κουβέντα θα ανοίξει περισσότερο τον Φεβρουάριο, όπου θα πρέπει να αποφασιστεί η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνη. Η επιστροφή των χρημάτων συνδέεται με την τήρηση από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Όπως είναι γνωστό, οι επιστροφές θα γίνουν σε εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2022, η απόφαση για την εκταμίευση λαμβάνεται από το Εurogroup, ενώ λόγο θα έχουν και εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών.