Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας
Υπέρ ενός σταθερού συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας τάχθηκε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, το πρόγραμμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί σε μία μόνιμη βάση και όχι μόνο λόγω της κρίσης, «διότι τα απόνερα της κρίσης δεν τελειώνουν αμέσως». «Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και σε περίπτωση εγγυήσεων της πρώτης κατοικίας για άλλου είδους χρηματοδοτήσεων, ακόμα και για επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό επεξεργάζεται η κυβέρνηση».
Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε επίσης ότι βελτιώθηκαν οι συνταξιοδοτικές παροχές στις τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι, το επόμενο διάστημα, θα γίνει σοβαρός διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να επιλυθεί το θέμα του επικουρικού λογαριασμού ΛΕΠΕΤΕ. Τόνισε ακόμη την ανάγκη οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις να επανέλθουν στην Ελλάδα, «γιατί πραγματικά αυτό το εργαλείο είναι αναντικατάστατο».
Μιλώντας στο 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η οριζόντια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις για την οποία δεσμεύθηκε η ΝΔ, θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης.
Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών, ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτρέπεται και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση διαχέεται σε όλες τις σφαίρες της παραγωγικής διαδικασίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κίνδυνος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σχολίασε ότι η αναπαραγωγή άστοχων και αβάσιμων ανησυχιών για την πορεία του τραπεζικού συστήματος δεν ευνοεί τη χώρα. «Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ισχυρές και αυτό μας επιτρέπει να προχωράμε σε μέτρα βελτίωσης του συστήματος».