«Δαπανήσαμε 1,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει επί πέντε χρόνια ούτε 1 ευρώ»
«Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης δαπανήσαμε 1,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει επί πέντε χρόνια ούτε 1 ευρώ». Αυτό τόνισε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αντικρούοντας το επιχείρημα του βουλευτή της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, ότι η χώρα μας είναι στην τρίτη χειρότερη θέση στο θέμα της φτώχειας στην ΕΕ, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.
«Όταν θα μπουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2019 που θα αφορούν εισοδήματα του 2018, θα δείτε ότι έχουμε ρίξει τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια κάτω από τα επίπεδα του 2008», τόνισε η κυρία Φωτίου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ.
«Χθες καταθέσαμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό στη Βουλή χωρίς μέτρα λιτότητας και με αυξημένες κοινωνικές δαπάνες για το 2019. Ακόμη και τις εποχές προ κρίσης που κυβερνούσατε, τις εποχές δηλαδή της ανάπτυξης, η φτώχεια στην Ελλάδα και η παιδική φτώχεια είχαν τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη».
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Καλαφάτη ότι το 2017 το 34,8% του πληθυσμού -που αντιστοιχεί σε 3,7 εκατ. πολίτες- ζούσε σε κίνδυνο φτώχειας, αντέτεινε ότι ξέχασε να πει ότι «το 2014 ήταν στο 36%, που αντιστοιχούσε σε 3,884 εκατ. πολίτες, δηλαδή 200.000 παραπάνω σε κίνδυνο φτώχειας».
«Εμείς υπερδιπλασιάσαμε όλους τους προϋπολογισμούς που παραλάβαμε για την πρόνοια και αυξήσαμε τα χρήματα για το παιδί μέσα σε μια φοβερή τριετία και από 800 εκατομμύρια τα ανεβάσαμε σε 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατομμύρια παραπάνω» κατέληξε η κυρία Φωτίου.