Όπως τόνισε, οι δόσεις προς την Ελλάδα αποδεσμεύονται μετά από 6 μήνες τουλάχιστον και η τελευταία δόση αποδεσμεύτηκε για τη χώρα μας τον Αύγουστο
Η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs - SMPs) δεν μπορεί να γίνει πριν από το Φεβρουάριο του 2019, διευκρίνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, διαψεύδοντας ουσιαστικά χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, οι δόσεις προς την Ελλάδα αποδεσμεύονται μετά από 6 μήνες τουλάχιστον και δεδομένου ότι η τελευταία δόση αποδεσμεύτηκε τον Αύγουστο, η επόμενη δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πριν το Φεβρουάριο. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, όπως είναι η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γίνεται μετά τη θετική αξιολόγηση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η Κομισιόν δεν ήταν ποτέ υπέρ του μέτρου περικοπής των συντάξεων»
Εξάλλου, αναφορικά με το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι η Επιτροπή ποτέ δεν ήταν υπέρ του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μια δέσμη μέτρων που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ , χωρίς την εφαρμογή της προνομοθετημένης περικοπής των συντάξεων. «Η μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική βιωσιμότητα μπορεί να πηγαίνει χέρι-χέρι με ένα ισχυρό κοινωνικό σύστημα και προσθέτοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πιστωτές της Ελλάδας να επιμείνουν στη μείωση των συντάξεων.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το πακέτο κοινωνικών μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, αποφεύγει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, παρέχοντας 400 εκατ. ευρώ για στέγαση, μειώνει τον κίνδυνο της φτώχειας για τους νέους και περιλαμβάνει μέτρα για χαμηλότερους φόρους στην εργασία που είναι φιλικά μέτρα προς την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε, δε, ότι οι χαμηλότεροι φόροι για τα ακίνητα θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.