Χωρίς περικοπές στις συντάξεις θα ενσωματώνει θετικά μέτρα 920 εκατ. ευρώ για το 2019 και θα ξεκλειδώνει το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί το Δεκέμβριο
Με προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, χωρίς περικοπές στις συντάξεις και με ένα πακέτο θετικών μέτρων ύψους 920 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2019. Έναν προϋπολογισμό με έντονο προεκλογικό άρωμα καθώς δεν θα προβλέπει κανένα νέο μέτρο «λιτότητας» αλλά μόνο παροχές και φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικροιδιοκτήτες ακινήτων.
Στο δρόμο προς τις κάλπες ο νέος προϋπολογισμός - ο τελευταίος που καταθέτει η σημερινή κυβέρνηση - θα υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ οι οποίες παίρνουν ήδη τη μορφή νομοθετικών διατάξεων και οδεύουν προς τη Βουλή.
Με τον προϋπολογισμό του 2019 θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του φετινού πλεονάσματος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι διαμορφώνεται στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι περισσεύει ένα σημαντικό ποσό της τάξης του 1 δις. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά και για τη διατήρηση ενός ποσού ως μαξιλάρι ασφαλείας καθώς το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα ανακοινωθεί από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο.
Στο πακέτο των θετικών μέτρων που θα υλοποιηθούν το 2019 περιλαμβάνονται:
- Μείωση του του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%.
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή).
- Μείωση με ρυθμό 1% ετησίως, από το 2019 ως το 2022, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.
- Μείωση του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%.
- Κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Παράλληλα σήμερα αναμένεται μπαράζ εκθέσεων, θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων αλλά και προειδοποιήσεων για τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τόσο την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και την έκθεση αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Στην πρώτη έκθεση αναμένονται επισημάνσεις καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων ιδίως στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων αλλά και στο μέτωπο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες (οριακά χαμηλότερα από τα 3 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο). Σήμερα τέλος στις 12 το μεσημέρι αναμένεται και η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο των νεότερων εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για τις εξελίξεις στα κράτη μέλη του.