«Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές μειώσεις, θα οδηγήσουν σε βαθιές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου
Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου για τις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες. «Το νομοσχέδιο αυτό είναι η έμπρακτη απόδειξη του τέλους των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών. Είναι ένα επεκτατικό μέτρο ελάφρυνσης και έρχεται να συμπληρώσει το τέλος των χρόνιων οικονομικών επιβαρύνσεων για να προχωρήσουμε στην κοινωνική ενίσχυση σε όσους το έχουν ανάγκη» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο έμπρακτη απόδειξη του οριστικού τέλους των μνημονίων και των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών και την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για «ψίχουλα» σε σχέση με τις καταστροφικές συνέπειες του «νόμου Κατρούγκαλου», ζητώντας ταυτόχρονα την πλήρη κατάργηση του.
Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την για συστηματική καταστροφολογία, ενώ ο πρώην υπουργός Εργασίας και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές μειώσεις, θα οδηγήσουν σε βαθιές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 οικογένειες. Το τέλος επιτηδεύματος, οι επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους και γιατρούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα, είναι σειρά μέτρων ελάφρυνσης σε ανθρώπους του μόχθου. Και αυτό γίνεται γιατί μπορέσαμε να βάλουμε τέλος στο προηγούμενο καθεστώς των δημοσιονομικών περιορισμών αφήνοντας το οριστικά πίσω μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Αυτά όλα είναι η έμπρακτη διάψευση όλων όσων ισχυρίζονταν ότι η έξοδος από τα μνημόνια ήταν μια τυπική στιγμή και μια τυπική διαδικασία. Και είναι η έμπρακτη απόδειξη για το άνοιγμα μιας καινούργιας περιόδου της κυβέρνησης που θα επιλέγει πλέον να χαράζει τη δική της πολιτική η οποία θα αποτυπώνεται από το επόμενο διάστημα».
Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι επενδύει για ψηφοθηρικούς λόγους στην καταστροφολογία, υπονομεύοντας διαρκώς με τη ψευδή της ρητορική, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. «Τα μέτρα αυτά συνιστούν διάψευση της καταστροφολογίας της ΝΔ που κάθε μέρα, προαναγγέλλει ένα νέο κακό και φανερώνει με τη στάση της ότι δεν την καθορίζει ο κοινωνικός αντίκτυπος αλλά μόνο ψηφοθηρικοί λόγοι. Και όλα όσα εκφράστηκαν από την αρχηγό της δείχνει ότι θέλει να περάσει η κοινωνική ασφάλιση σε κεφαλαιοπητικό σύστημα».
Ακόμα, απέρριψε τα όσα υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αντιτείνοντας ότι από τα πεπραγμένα της προκύπτει το αντίθετο. «Ούτε από τις 12 διαδοχικές, οριζόντιες περικοπές των συντάξεων στις οποίες είχε προχωρήσει, ούτε από το σχέδιο το οποίο ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα πεπραγμένα της ΝΔ αποδεικνύουν ότι υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.
Απαντώντας επίσης στον κ. Βρούτση, που επικαλούμενος στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», υποστήριξε ότι υπάρχει αρνητικό ρεκόρ στο πρόβλημα της ανεργίας, χαρακτήρισε «αστείο το επιχείρημα» και αντέτεινε ότι «αποδεικνύουν ότι το τελευταίο 10μηνο δημιουργήθηκαν 160.000 νέες θέσεις εργασίας». «Κάνει αυτή την «εξιστόρηση» η ΝΔ για να αφήσει ακάλυπτο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και να δημιουργήσει ενδεχομένως όφελος μόνο στις ιδιωτικές εταιρίες. Από όλο αυτό το αφήγημα που περιέγραψε και ο αρχηγός της, δεν φαίνεται η ΝΔ να είναι υπερασπιστής ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμα ότι οι προθέσεις της, αποδεικνύονται και από τις δηλώσεις τόσο του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη που ζητούσε να κλείσει άρον-άρον η αξιολόγηση, όσο και του Κώστα Χατζηδάκη που έλεγε ότι θα γίνουν περικοπές συντάξεων.
Απαντώντας η κ. Αχτσιόγλου στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν καταθέτει συγκριτικά στοιχεία για να μην αποδειχτεί η αλήθεια πως συνεχίζει την ίδια αποκρουστική πολιτική της ισοπέδωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αντέτεινε ότι είναι πολύ μεγάλες οι ελαφρύνσεις στις εισφορές του 2019 σε σχέση με το 2018. «Σε σύγκριση με το 2018, για το 2019, ένα άτομο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώσει 1.400 ευρώ εισφορές αντί 2.000», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Οι εισφορές συνοδεύονται με το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου και όχι με τα χρόνια που είναι στο επάγγελμα. Αυτό είναι ένα δίκαιο μέτρο που φοροδοτεί με βάσει τα πραγματικά εισοδήματα».
«Με την ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη του νομοσχεδίου, θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός. Η κατάθεση του ήταν η έμπρακτη απόδειξη της οριστικής εξόδου από την δημοσιονομική προσαρμογή. Με αυτό αποδεικνύεται μια πολύ σαφής πολιτική θέση για την ανάκτηση της εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις μας και που μέχρι αρχές του 2019 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται», κατέληξε η κυρία Αχτσιόγλου.
«Δεν δικαιολογούνται διθύραμβοι»
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε την υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την πραγματικότητα για τη θέση του κόμματός του σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα. «Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Υπερασπιζόταν, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Είπε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, ότι οι εταίροι κάνουν διθυράμβους για το νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφωνούν με τις μειώσεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στη δριμεία κριτική των φορέων, των δικηγόρων και των επιστημόνων, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επί 2,5 χρόνια έκανε λάθη. Ότι με τη πολιτική σας βλάψατε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, το τιμωρήσατε και δημιουργήσατε στρεβλώσεις στην οικονομία».
«Ο νόμος 4472 του 4ου μνημονίου έφερε τις περικοπές στο κομμάτι του αφορολόγητου, από το οποίο θα χάσουν ένα ολόκληρο μισθό οι εργαζόμενοι και ένα μηνιαίο εισόδημα οι συνταξιούχοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έφερε αυτόν τον νόμο και η ΝΔ ήταν που καταψήφισε. Τότε λέγατε ότι ήταν διαρθρωτικό μέτρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε τροπολογία την οποία εσείς δεν ψηφίσατε. Δεν δικαιολογούνται λοιπόν διθύραμβοι. Είναι δικό τους μέτρο των ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ που μόνοι τους το ψήφισαν τότε και μόνοι τους το παίρνουν πίσω σήμερα», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.