Στις 3 Δεκεμβρίου η τυπική επικύρωση του προϋπολογισμού από το Eurogroup
Η κυβέρνηση πέρασε το σκόπελο των συντάξεων και στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου αναμένεται η τυπική επικύρωση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019 ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου χωρίς τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ.
Χθες το EuroWorkingGroup δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο ελληνικού προϋπολογισμού και τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, δίνοντας επί της ουσίας πράσινο φως στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του συμβουλίου. Αναμένεται όμως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια σύντομη ενημέρωση από την πλευρά του προέδρου του EwG Χάνς Φάιλμπριφ .
Από σήμερα πάντως τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν στην κατάρτιση της τροπολογίας με την οποία θα καταργείται το προνομοθετημένο μέτρο που προβλέπει την μείωση της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία για την ακύρωση των συντάξεων πρέπει να περιληφθεί σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία.
Σε ότι αφορά τον χρόνο κατάθεσης όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εφόσον υπάρξει έγκριση από το έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τότε σύμφωνα με ένα σενάριο η τροπολογία μπορεί να κατατεθεί την επομένη στη Βουλή, Τρίτη 20 Νοεμβρίου που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει ως το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις 3 του Δεκέμβρη όπου τότε θα κλείσει και τυπικά το θέμα.
Μοναδικός προβληματισμός τώρα για την ελληνική πλευρά είναι η μετα προγραμματική έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήμερα της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Οι πιθανότητες για κίτρινη κάρτα από τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει δραματικά μολονότι προβλέπονται από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η έκθεση είναι ιδιαίτερη σημαντική, αφού όπως είναι ήδη γνωστό θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.