Σύμφωνα με τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα θετικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2019 είναι αναπτυξιακά
«Ευρέως θετικοί» ήταν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό EuroWorking Group για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την μείωση των συντάξεων σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ίδια πηγή η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μαζί με τις επίσημες συστάσεις της Επιτροπής που θα δημοσιευθούν στις 21 Νοεμβρίου.
Ουσιαστικά, οι επιτελείς της Ευρωζώνης αποφάνθηκαν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2019 χωρίς την ενεργοποίηση των μέτρων που νομοθετήθηκαν το 2017 και προέβλεπαν μειώσεις στις συντάξεις για να βγουν τα νούμερα για το ασφαλιστικό.
Το EuroWorking Group ενημερώθηκε και για τα υπόλοιπα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αξιολόγησή τους θα γίνει στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 21 Νοεμβρίου και τότε θα κριθεί οριστικά το περιθώριο εφαρμογής τους ή μη.
Η λίστα με τα θετικά μέτρα του 2019 που παρουσιάστηκαν στο ΕuroWorking Group είναι:
- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
- οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή
- η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων
- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
- μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος). Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά
- μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και γι' αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020
- το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου
- Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι εκτός από το στεγαστικό επίδομα στα θετικά μέτρα του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οικονομική πηγή από την Αθήνα είχε αναφέρει πως το πακέτο θετικών μέτρων για το 2019 μπορεί να φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ ή και λίγο παραπάνω.
Η αύξηση αυτή θα κατευθυνθεί στην επιδότηση ενοικίου με ορισμένες πηγές να ανεβάζουν το κόστος του συγκεκριμένου επιδόματος από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει πως από τον Ιανουάριο του 2019, στο βαθμό που δεν υπάρξουν αλλαγές, το επίδομα θα δικαιούνται τόσο όσοι νοικιάζουν σπίτι, όσο και όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.