Παράταση προσφορών για τρία εμβληματικά κτίρια: το Ambassadeur, το Esperia και το Ζαλοκώστα 7 και 50 νέα κτίρια που μπαίνουν στις προκηρύξεις για αξιοποίηση
Την ξενοδοχειακή μάχη θέλει, όπως φαίνεται, να κερδίσει η Αθήνα. Η προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τα έσοδα για το Δημόσιο από πάλαι ποτέ κτίρια φαντάσματα είναι δυο μόνον από τα προφανή οφέλη της μάχης αυτής.
Με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερες προσφορές αξιοποίησης και να διευκολυνθούν οι επίδοξοι επενδυτές, χθες ανακοινώθηκε ότι δίνεται παράταση στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου «Ambassadeur» (το κτίριο στέγαζε πριν και το παλιό Εφετείο) στην οδό Σωκράτους 65-67. Το κτίριο τίθεται προς αξιοποίηση από το ΕΤΕΑΕΠ ως ξενοδοχείο 4 αστέρων.
Μόλις λίγες μέρες πριν είχε δοθεί παράταση και για δυο ακόμη εμβληματικά κτίρια που έχουν βγει σε διαγωνισμό αξιοποίησης από τον ΕΦΚΑ, το ξενοδοχείο Esperia και το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7 – 9 . Και στις δυο περιπτώσεις οι παρατάσεις κρίθηκαν απαραίτητες λόγω του αριθμού των φακέλων προσφοράς που κατατίθενται.
Τα συγκεκριμένα κτίρια φαίνεται πως συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνον παραδοσιακών παικτών στην τουριστική και ξενοδοχειακή αγορά της Ελλάδας αλλά και νέα επιχειρηματικά σχήματα και επενδυτικά funds.
Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του ιστορικού ξενοδοχείου Kings Palace, ψηλά στην Πανεπιστημίου για το οποίο ξενοδοχειακός όμιλος, με περισσότερα από 4.500 ξενοδοχεία, resorts και κατοικίες σε 100 διαφορετικές χώρες υπέγραψε 25ετη σύμβαση αξιοποίησης.
Από την πλευρά τους, εγχώριοι και ξένοι παίκτες της τουριστικής αγοράς αλλά και real estate σχήματα αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες είτε για να μπουν στο χάρτη της τουριστικής αγοράς της Αθήνας και της Αττικής, είτε για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά αυτή.
Σε αυτή τη συγκυρία ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας μεγαλώνουν διαρκώς τη λίστα των κτιρίων ιδιοκτησίας – αρμοδιότητάς τους, που βγάζουν σε διαγωνισμούς. Ήδη 50 τέτοια κτίρια βρίσκονται στη λίστα των έτοιμων προκηρύξεων (είτε έχουν εκδοθεί είτε δρομολογείται η έκδοσή τους), μεταξύ αυτών: τετραώροφο κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, με επιφάνεια 7.935 τ.μ., ένα από τα γνωστότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, σχεδιασμένο από τον Τσίλερ αλλά και ένα κτίριο-γραφείο με πέντε ισόγεια καταστήματα εντός της εσωτερικής στοάς στην οδό Μενάνδρου.
Το ενδιαφέρον, όμως, δεν περιορίζεται μόνον στην περιοχή του κέντρου.
Η λεωφόρος που οδηγεί προς τη θάλασσα, η Συγγρού, είναι ένα από τα επίκεντρα του ενδιαφέροντος με επτά νέες ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν «αναπτυχθεί» κατά μήκος της λεωφόρου και να έπονται εγκαίνια άλλων δυο ακόμη και μέχρι το τέλος του 2018.
Στη λίστα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου μπαίνουν και περίπου 30 ακόμη κτίρια του Πειραιά, μεταξύ αυτών, όπως είχε παρουσιάσει το news.gr, το Μέγαρο του ΝΑΤ, το Μέγαρο της Ακτής Μιαούλη αλλά και η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα.