Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Ό. Σολτς, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά για τη μη εφαρμογή του μέτρου, βασιζόμενη στο μεγαλύτερο πλεόνασμα
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις και τα θετικά μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών. Ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ευρωπαϊκή πλευρά, το τελευταίο διάστημα οι διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών κι Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ενταθεί για την οριστικοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται, οι δύο πλευρές να πετύχουν μια κοινή θέση επί του δημοσιονομικού περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα την επόμενη χρονιά, ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group, την Πέμπτη, το οποίο θα συγκληθεί προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά για τη διεκδίκηση της μη εφαρμογής του μέτρου, βασιζόμενη στην επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από ό,τι προβλεπόταν.
Στις 21 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις
Για τις προθέσεις της κυβέρνησης θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο EuroWorking Group της Πέμπτης, ενώ όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο βασικό θέμα είναι εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Επαίνους από Σολτς για τη διαδικασία διαλόγου της Αθήνας
«Σαφές είναι ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό καλά, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στους ξένους ανταποκριτές, στο Βερολίνο. Εξέφρασε δε τον έπαινό του «για την διαδικασία διαλόγου» που ακολουθεί η Αθήνα, «διότι είναι πολύ σοφό αυτό και βρισκόμαστε τώρα στην αξιολόγηση των αριθμών».
«Όλα προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά»
«Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, τόνισε: «Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ότι τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε».
Ο κ. Σολτς εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «όλοι μαζί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ελληνικό πρόγραμμα» και για το ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε πρόγραμμα, αλλά μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθεί η ίδια στις αγορές -αυτό παραμένει μία μεγάλη πρόοδος».
«Είμαστε σε διαδικασία συζήτησης»
Στις διαβουλεύσεις που γίνονται αναφορικά με τις συντάξεις αναφέρθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, ο κ. Στράουχ υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων. Στην παρούσα φάση η κατάσταση αξιολογείται από τους θεσμούς και το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν η μη περικοπή των συντάξεων αποτελεί σήμα ότι η Ελλάδα υπαναχωρεί από μεταρρυθμίσεις ή αν αυτές οι περικοπές δεν χρειάζονται πλέον, επειδή η χώρα έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, ο Στράουχ απάντησε: «Η κατάσταση αξιολογείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, όπως γνωρίζετε, θα υπάρξει μία συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου το θέμα αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Επίσης, είναι σημαντικό ότι η δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση - επομένως αυτό είναι επίσης θετικό. Υπάρχει, όμως, η συμφωνία ότι προηγούμενες δεσμεύσεις με το πρόγραμμα του ESM θα πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Είμαστε τώρα σε αυτή τη διαδικασία».
«Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές»
Παράλληλα, ο κ. Στράουχ εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να επανέλθει στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτό, με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας και επίσης με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ως αποτέλεσμα αυτών, η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Με το ταμειακό μαξιλάρι, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να τρέξει στις αγορές. Είμαι πολύ πεπεισμένος ότι ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους κάνει το καλύτερο δυνατόν και έχει μία κατάλληλη στρατηγική για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Το ταμειακό μαξιλάρι προσφέρει άνεση στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προσφύγει στις αγορές μόνο όταν αυτό είναι κατάλληλο».
Σε ερώτηση, αν το ταμειακό μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM απάντησε ότι αυτό θεσπίστηκε για αποπληρωμές του δημόσιου χρέους. «Για άλλους σκοπούς πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες-μέλη του ESM», πρόσθεσε.